Iran optužio Izrael i špijune za izazivanje građanskog rata

Razne sigurnosne službe, Izrael i zapadni političari koji su isplanirali građanski rat trebaju znati da Iran nije Libija ili Sudan, porućeno je iz Teherana.

Smrt Mahse Amini i protesti koji su uslijedi izazvali su međunarodnu osudu (Anadolija)

Iran je u četvrtak optužio Izrael i zapadne obavještajne službe da kuju zavjeru za izazivanje građanskog rata u Islamskoj Republici, trenutno zahvaćenoj najvećim antivladinim protetima od 1979. godine.

“Razne sigurnosne službe, Izrael i zapadni političari koji su isplanirali građanski rat, destrukciju i dezintegraciju Irana trebaju znati da Iran nije Libija ili Sudan”, tvitao je ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

Teheran je optužio zapadne protivnike za raspirivanje nemira diljem zemlje, kojima su se pridružili Iranci iz svih društvenih slojeva, od smrti mlade Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra, peenosi Hinba, pozivajući se na Reuters.

Mahsa Amini je umrla u policijskom pritvoru nakon što je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja islamskog koda odijevanja.

Serija terorističkih napada

Iran je u srijedu pogođen nizom napada.

Sedam osoba ubijeno je u jugozapadnom gradu Izeu, u onome što su mediji opisali kao teroristički napad.

U odvojenom nasilnom događaju, naoružani napadač na motociklu pucao je na nekoliko pripanika snaga sigurnosti u centralnom gradu Isfahanu, usmrtivši dvije osobe i ranivši osam, prema državnoj televiziji.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade, za koje je državna televizija okrivila “izgrednike”.

Smrt Mahse Amini i protesti koji su uslijedi izazvali su međunarodnu osudu iranskog vjerskog vodstva, koje pokušava zauzdati nasilje, za koje optužuje strane neprijatelje i njihove navodne lokalne agente.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada