EU na COP27 samitu obećala više od milijardu eura Africi

Sredstva će pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, tvrdi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent (EPA)

Evropska unija i neke države članice uplatit će više od milijardu eura pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, objavio je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans u Egiptu.

“Zajedno, Evropska unija i četiri države članice – Danska, Francuska, Nizozemska i Njemačka – osigurat će više od milijardu eura da pomognu prilagodbu Afrike”, najavio je Timmermans na klimatskom samitu COP27 u ljetovalištu Šarm-el-Šeik.

Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe prilagodbe, saopćila je Komisija ne navodeći koliki je postotak novih programa.

Sredstva će poslužiti za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sistema ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu te pomoć u prikupljanju novca, uključujući iz privatnih izvora, za borbu protiv klimatskih promjena.

Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent.

Pokrivanje šteta

Upravo je finansiranje “gubitaka i šteta” koje trpe zemlje juga jer su najizloženije klimatskim promjenama tema oko koje se spore učesnici samita COP27.

Evropska unija objavila je da će 60 miliona eura biti specifično određeno za pokrivanje šteta.

Timmermans je s druge strane odbacio prijedlog grupe G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu te siromašnih zemalja o osnivanju specifičnog finansijskog fonda za kompenzaciju šteta. Rekao je tada da će EU iznijeti vlastiti prijedlog.

Prijedlog koji je iznijela grupa G77+Kina “polazi od situacije kakav je postojala prije 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju goleme finansijske izvore i imale su velik ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kojeg bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo”, rekao je Timmermans novinarima.

Izvor: Agencije