Dužnosnik CPJ-a: Zašto SAD kasni s istragom o smrti Shireen Abu Akleh?

Bidenova administracija osudila je ubistvo dopisnice Al-Jazeere, ali je oslobodila Izrael moralne odgovornosti za još jedan zločin u dugom nizu ubistava novinara na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Robert Mahoney, voditelj specijalnih projekata u Odboru za zaštitu novinara (CJP), kritizirao je način na koji je Bijela kuća postupila u vezi s ubistvom dopisnice Al-Jazeere Shireen Abu Akleh (Al Jazeera)

Robert Mahoney, voditelj specijalnih projekata u Odboru za zaštitu novinara (CJP), kritizirao je način na koji je Bijela kuća postupila u vezi s ubistvom dopisnice Al Jazeere Shireen Abu Akleh i pozvao administraciju predsjednika Joea Bidena da otvori transparentnu i nezavisnu istragu o incidentu.

Mahoney je rekao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) požurile poslati tim iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) kada je američki novinar Daniel Pearl ubijen u Pakistanu 2002. da istraži njegovo ubistvo, ali da nisu učinile ništa kada je ubijena američko-palestinska novinarka Shireen Abu Akleh na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao ranije ove godine.

U članku u američkim novinama The Hill, Mahoney je upitao: Zašto Bidenova administracija nije poslala tim da provede sveobuhvatnu istragu na terenu o ubistvu dopisnice Al Jazeere? Jesu li američki građani palestinskog porijekla manje važni od drugih u očima američke administracije? Daje li američka administracija Izraelu poseban povlašteni tretman u odnosu na svoje druge saveznike?

Kazao je da su ovo neka od pitanja koja se postavljaju zbog neuspjeha Bidenove administracije da otvori nezavisnu istragu o ubistvu Abu Akleh, iako je 57 članova Kongresa i 24 senatora pozivalo da se to učini.

Bidenova administracija osudila ubistvo

Istaknuo je da je Bidenova administracija osudila ubistvo dopisnice Al Jazeere, ali je oslobodila Izrael moralne odgovornosti za još jedan zločin u dugom nizu ubistava novinara na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Dužnosnik CJP-a, nevladine organizacije koja brani slobodu štampe širom svijeta i čije se sjedište nalazi u Americi, rekao je da neuspjeh SAD-a da odlučno djeluje u vezi s ubistvima novinara pogoršava rak nekažnjivosti koji sve više nagriza temelje slobodne štampe u raznim dijelovima svijeta.

Istaknuo je da je Izrael uvijek ignorirao optužbe za kršenja prava koja su počinile njegove sigurnosne snage prema palestinskim novinarima, znajući da će ga SAD zaštititi od bilo kakvih značajnijih međunarodnih sankcija.

Kazao je da je CJP, na čijim projektima radi kao direktor, dokumentirao da je 18 palestinskih novinara u posljednja dva desetljeća stradalo od izraelske vatre. Njihovi slučajevi nikada nisu u potpunosti istraženi od neutralnih strana, niti je izraelska vojska objavila rezultate svojih internih istraga o njihovim ubistvima.

Izvor: Agencije