Walmart nudi tri milijarde dolara za nagodbu u tužbama zbog uloge u opioidnoj krizi

Provizornim sporazumom bi ukupni iznos nagodbi iz tužbi protiv raznih kompanija vrijedio više od 50 milijardi dolara.

Maloprodajni div Walmart pridružuje se lancima poput CVS-a i Walgreensa u rješavanju tužbi povezanih s njihovom ulogom u opioidnoj krizi (Reuters)

Američki maloprodajni div Walmart rekao je da će platiti 3,1 milijardu dolara kao privremenu nagodbu u tužbama koje su pokrenule državne, lokalne i plemenske vlasti zbog uloge kompanije u opioidnoj krizi.

Walmart je najavio okvir nagodbe u izjavi objavljenoj u utorak, nudeći plaćanje naknade koja iznosi gotovo dva posto njegovih kvartalnih prihoda, za koje AFP kaže da iznose više od 150 milijardi dolara.

“Walmart vjeruje da je okvir nagodbe u najboljem interesu svih strana i da će pružiti značajnu pomoć zajednicama širom zemlje u borbi protiv krize s opioidima”, navodi se u saopćenju. “Walmart snažno osporava optužbe po ovim pitanjima, a ovaj okvir nagodbe ne uključuje nikakvo priznanje odgovornosti.”

Kriza s opioidima povezana je s gotovo 700.000 smrtnih slučajeva od 1999. godine, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a niz proizvođača i distributera farmaceutskih lijekova tužen je zbog optužbi da su neodgovorne politike potaknule krizu. Više od 3.300 takvih tužbi podneseno je od 2017, što je rezultiralo s iznosom od više od 50 milijardi dolara u fondovima za nagodbu.

Objava je uslijedila nakon što su dva američka lanca apoteka CVS i Walgreens, ranije u novembru pristala platiti gotovo pet milijardi dolara svaki za nagodbu sličnih tužbi.

Opiodna kriza

Walmartova provizorna nagodba mogla bi predstavljati posljednju nagodbu tog obima koju je postigla neka velika korporacija, jer su mnoge kompanije uključene u opioidnu krizu već postigle sporazume. Walmart je u svojoj izjavi rekao da je zadržao pravne resurse kako bi se odbranio od daljnjih tužbi povezanih s krizom izvan okvira nagodbe.

Četrdeset i tri države morale bi odobriti Walmartov plan do sredine decembra kako bi nagodba bila finalizirana, a lokalne vlasti bi je mogle potpisati do kraja marta 2023. Iznos koji će svakoj državi pripasti djelomično ovisi o tome koliko se lokalnih vlasti složi s nagodbom.

Neka državna tijela rekla su da je Walmart bio manje nesmotren od drugih distributera u propisivanju opioida.

“Iako je Walmart izdao znatno manje recepata za opioide od CVS-a ili Walgreensa, od 2018. Walmart je bio najproaktivniji u pokušaju praćenja i kontrole pokušaja preusmjeravanja opioida izdatih na recept putem njegovih apoteka”, rekao je glavni državni tužitelj Nebraske Doug Peterson u izjavi.

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James izjavila je u saopćenju da će nagodba također zahtijevati od Walmarta podvrgavanje nadzoru kako bi se spriječilo izdavanje lažnih recepata i označili sumnjivi.

Opioidi, posebno sintetički opioid fentanil, i dalje odnose živote širom svijeta. Prema CDC-u, samo u SAD-u je prošle godine više od 100.000 ljudi umrlo od predoziranja.

Purdue Pharma, čiju tabletu OxyContin, koja se izdaje na recept, mnogi optužuju za izazivanje krize ovisnosti i predoziranja, i njeni vlasnici iz porodice Sackler na stečajnom sudu pokušavaju riješiti potraživanja za opioide pokrenute protiv njih putem nagodbe vrijedne šest milijardi dolara.

Izvor: Agencije