Petina ukrajinskih izbjeglica u Njemačkoj već zaposlena

Dvije trećine Ukrajinaca namjerava „najmanje dvije godine“ ostati u Njemačkoj, dok se jedna trećina u svakom slučaju namjerava vratiti.

Za državljane Ukrajine, prema podacima Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK), pri zaposlenju nisu na snazi ograničenja koja vrijede za ostale strance koji ne dolaze iz neke od zemalja Evropske unije (EPA)

Svaki peti izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj je već pronašao zaposlenje, javlja u srijedu njemački ekonomski institut Ifo, prenosi Hina.

„Spremnost na preuzimanje radnog mjesta među Ukrajincima je ogromna. Samo jedna mala manjina nije zainteresirana za zaposlenje“, kaže znanstvenica s Ifo instituta Tetyana Panchenko.

Ispitivanje provedeno među ukrajinskim izbjeglicama koje su nakon napada Rusije na Ukrajinu stigle u Njemačku istodobno je pokazalo kako više od polovine onih koji su pronašli zaposlenje radi na radnim mjestima koja su ispod njihove kvalifikacije.

Za državljane Ukrajine, prema podacima Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK), pri zaposlenju nisu na snazi ograničenja koja vrijede za ostale strance koji ne dolaze iz neke od zemalja Evropske unije.

Nostrifikacija stručnih diploma je potrebna samo u zdravstvenom sektoru.

Trećina se namjerava vratiti u Ukrajinu

Prema istom ispitivanju, dvije trećine Ukrajinaca namjerava „najmanje dvije godine“ ostati u Njemačkoj, dok se jedna trećina u svakom slučaju namjerava vratiti.

U posljednjem ispitivanju iz juna više od polovine je reklo kako se namjerava vratiti.

Ukrajinska vlada je zbog teških napada Rusije na infrastrukturu zemlje svojim građanima koji su izbjegli preporučila da se ove zime ne vraćaju kući.

Od ruskog napada na Ukrajinu krajem februara u Njemačkoj je zaštitu potražilo preko milion izbjeglica iz ove zemlje. Izbjeglice iz Ukrajine podliježu olakšanim pravilima nego državljani drugih zemalja, što bi trebalo omogućiti bržu integraciju.

Kod izbjeglica iz Sirije, koje su krajem 2015. i početkom 2016. stigle u Njemačku, kvota zaposlenosti iznosi 37 posto.

Izvor: Agencije