Oslo daje pola milijarde dolara za nove rakete od SAD-a

Norveška je potpisala ugovor o kupovini oružja vrijedan 500 miliona dolara sa SAD-om, a radi se o nabavci raketa koje će biti postavljene na borbene avione F-35.

Ministarstvo odbrane Norveške je saopštilo da je AMRAAM-D unapređena verzija rakete koju su ranije koristili i borbeni avioni F-16 i sistem protuzračne odbrane NASAMS (Reuters)

Norveška je potpisala ugovor o kupovini oružja vrijedan pet milijardi norveških kruna (500 miliona dolara) sa Sjedinjenim Američkim Država (SAD), a radi se o nabavci raketa koje će biti postavljene na borbene avione F-35.

“Ovo je veoma važan sporazum i za odbrambene sposobnosti Norveške i za američko-norvešku odbrambenu saradnju”, izjavio je ministar odbrane Bjorn Arild Gram, prenosi Anadolija.

Oslo je objavio da će rakete AMRAAM-D služiti kao glavno oružje za odbranu norveškog zračnog prostora u narednih nekoliko decenija i predstavlja najveću nabavku oružja ikada za norveške oružane snage.

“Veoma smo zadovoljni što će i Norveška sada imati pristup tako naprednim raketama i što vršimo tako veliku nabavku raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) koje će osloboditi potencijal F-35”, rekao je Gram, dodajući da će to ojačati “odbrambene sposobnosti zemlje”.

Sigurnosna situacija

On je istakao da je to posebno važno u svjetlu trenutne sigurnosne situacije.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je AMRAAM-D unapređena verzija rakete koju su ranije koristili i borbeni avioni F-16 i sistem protuzračne odbrane NASAMS.

F-35 je opremljen senzorima koji mu omogućavaju da locira i identificira širi spektar prijetnji na mnogo većim udaljenostima od prethodnih aviona.

“Kroz ovaj sporazum norveški F-35 će dobiti pristup oružju koje samo po sebi ima značajna poboljšanja u smislu senzora i dometa, i koje će biti efikasno protiv svega, od dronova i krstarećih raketa do drugih borbenih aviona”, rekao je Gro Jaere, direktor Norveške agencije za materijalne resurse u odbrani (NDMA).

Prema ministarstvu, rakete će biti isporučene do 2028. godine kao dio većeg programa Joint Strike Fighter.

Izvor: Agencije