Kuvajt objesio sedam osoba u prvom izvršenju smrtne kazne od 2017. godine

Smrtne kazne izvršene su nad četiri kuvajtska državljana, te po jednim pakistanskim, sirijskim i etiopskim.

Kuvajt je uveo smrtnu kaznu sredinom 1960-tih godina, a od tada, smaknuti su deseci ljudi (AP)

Uprkos apelima organizacija za ljudska prava, Kuvajt je u u masovnoj egzekuciji pogubio sedam osoba, potvrdila je kuvajtska državna agencija KUNA, što su prva izvršenja smrtne kazne od 2017. gooine.

Smrtne kazne izvršene su nad četiri kuvajtska državljana, te po jednim pakistanskim, sirijskim i etiopskim.

Dvije osobe su žene.

Ovo su bila prva pogubljenja u Kuvajtu od 25. januara 2017. godine, kada je obješeno sedam osoba, među kojima i jedan član kraljevske porodice Al-Sabah, koja je vladala zemljom dva i po stoljeća.

Istaknuta organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je u utorak da se pogubljenja otkažu, rekavši da su “kršenje prava na život i krajnja okrutna, neljudska i ponižavajuća kazna” te da bi Kuvajt trebao ukinuti smrtnu kaznu “u potpunosti”.

‘Službeni moratorij na pogubljenja’

“Vlasti [Kuvajta] moraju odmah postaviti službeni moratorij na pogubljenja”, izjavila je zamjenica regionalnog direktora Amnestyja Amna Guellali u izjavi.

Smrtna kazna je rasprostranjena širom regije Zaljeva, naročito u Iranu i Saudijskoj Arabiji.

U martu, Saudijska Arabija pogubila je 81 osobu u jednom danu, što je najmasovnija poznata egzekucija u modernoj historiji te države.

Kuvajt je uveo smrtnu kaznu sredinom 1960-tih godina, a od tada, smaknuti su deseci ljudi, većinom osuđenih za trgovinu drogom i ubistva.

Izvor: Agencije