Kevin Spacey optužen za još sedam seksualnih napada u Britaniji

Holivudski glumac i oskarovac sada se suočava sa ukupno 11 optužbi za seksualni napad u Velikoj Britaniji.

Glumačka karijera Spaceyja je završila prije pet godina kada su se pojavile optužbe protiv njega Foto: Reuters

Tužitelji u Londonu odobrili su sedam novih optužbi za seksualni napad protiv holivudskog glumca i oskarovca Kevina Spaceyja.

Kraljevsko tužilaštvo (CPS) saopćilo je da je Spacey, koji živi u SAD-u, optužen za “brojne seksualne napade na jednog muškarca između 2001. i 2004.”

Također je odobrilo optužbu da je “naveo osobu da se uključi u seksualnu aktivnost bez pristanka”.

CPS koji je zadužen za slučajeve u Engleskoj i Velsu, naveo je da se sedam novih optužbi odnosi na navodne prijestupe počinjene prije i poslije 2003, kada je novi zakon o seksualnim napadima stupio na snagu.

Ovo znači da se sada Spacey suočava sa ukupno 11 optužbi za seksualni napad u Britaniji.

Prethodne otpužbe

Spacey se u julu izjasnio da nije kriv na sudu u Londonu po četiri optužbe za seksualni napad na tri muškarca između 2005. i 2013. u Londonu i Gloucestershireu na zapadu Engleske.

Nijedna od navodnih žrtava ne može biti identificirana prema engleskom zakonu. Također, nikakvi detalji ne mogu biti objavljeni prije suđenja.

Spacey se dobrovoljno pojavio na sudu u Londonu kada su iznijete prve optužbe i rekao je da će se braniti protiv navoda koji mu se stavljaju na teret.

Optužbe su se odnosile na period kada je bio umjetnički direktor londonskog teatra Old Vic, između 2004. i 2015.

Sud u New Yorku je prošlog mjeseca odbacio tužbu o neprimjerenom seksualnom ponašanju vrijednu 40 miliona dolara koju je protiv Spaceyja pokrenuo glumac Anthony Rapp, koji je tvrdio da ga je holivudska zvijezda napastvovala kada je imao 14 godina.

Sudija je odlučio da je Rapp pokrenuo slučaj prekasno za krivični postupak.

Glumačka karijera Spaceyja je završila prije pet godina kada su se pojavile optužbe Rappa te nije bio u finalnoj sezoni serije “Kuća od karata”.

Optužbe protiv njega pojavile su se u jeku #MeToo pokreta koji je donio brojne tvrdnje o seksualnim napadima i zlostavljanju u filmskoj industriji.

Spacey je uvijek negirao optužbe o seksualnom zlostavljanju. Slučaj protiv njega za navodni napad odbačen je na sudu u Massachusettsu 2019. godine.

Izvor: Agencije