EU objavila povećanje rezova emisije stakleničkih gasova

EU navodi da je povećala rezove emisije stakleničkih gasova na klimatskom samitu UN-a, dok su zemlje u razvoju kritizirale bogate zagađivače što im ne pomažu u suočavanju s globalnim zagrijavanjem.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans poručio je delegatima da će Evropska unija biti u stanju da nadmaši svoj prvobitni plan smanjenja emisije stakleničkih gasova za 55 posto do 2030. (EPA)

Evropska unija objavila je u utorak da je povećala rezove emisije stakleničkih gasova na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda, dok su zemlje u razvoju kritizirale bogate zagađivače što im ne pomažu u suočavanju s globalnim zagrijavanjem.

Konferencijom COP27 u Egiptu dominiraju pozivi bogatim zemljama da u potpunosti ispune obećanja o finansiranju zelene tranzicije za siromašne zemlje, pomažući im u borbi protiv globalne emisije gasova, staranju otpornosti i obeštećenjem za gubitke izazvane klimatskim promjenama, prenosi Fena.

Rekordne vrijednosti

Samit dolazi u vrijeme dok je globalna emisija stakleničkih gasova na putu da postigne rekord svih vremena u ovoj godini, kratkoročno čineći neostvarivim cilj od limitiranja zagrijavanja za 1,5 stepen Celzijusa u poređenju s predindustrijskim nivoima.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans poručio je delegatima da će Evropska unija biti u stanju da nadmaši svoj prvobitni plan smanjenja emisije stakleničkih gasova za 55 posto do 2030.

Taj 27-člani blok sada će biti u stanju da umanji emisiju stakleničkih gasova za 57 posto s nivoa iz 1.990. godine, kazao je.

“Evropska unija ovdje je jer se kreće naprijed, a ne nazad”, poručio je Timmermans delegatima COP27, prenosi AFP.

Izvor: Agencije