EK ponovo poziva članice da odobre proširenje zone Schengena

Komesarka za unutrašnje poslove pozvala je države članice da bez odgode odobre ulazak u schengenski prostor Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Odluku o ulasku u schengenski prostor donijet će Vijeće za pravosuđe i unutrašnje poslove koje se sastaje 8. i 9. decembra u Briselu (EPA)

Evropska komisija ponovo je u srijedu pozvala države članice da bez odgode odobre ulazak u schengenski prostor Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

“Krajnje je vrijeme da ovim zemljama kažemo: dobrodošli”, izjavila je na konferenciji za novinare komesarka za unutrašnje poslove Yiva Johansson.

Komesarka je predstavila dokument Komisije u kojem se navodi što su sve tri zemlje članice, kandidatkinje za Schengen, učinile sve da bi zadovoljile kriterije za ulazak u taj prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola.

U tom dokumentu Vijeće EU-a se poziva da bez “daljnjih odgađanja” donesu potrebne odluke kako bi se sve tri zemlje pridružile schengenskom prostoru.

Prema riječima Johansson, Komisija je izašla s ovim dokumentom da “pomogne” državama članicama koje imaju određene rezerve u tom pogledu, kako bi na kraju donijele pozitivnu odluku.

Protivljenje nekih članica

Međutim, očito je da se ovim dokumentom pokušavaju uvjeriti neke države članice, poput Nizozemske i Švedske, u kojima se parlamenti protive ulasku Bugarske i Rumunije, da promijene mišljenje.

Odluku o ulasku u schengenski prostor donijet će Vijeće za pravosuđe i unutrašnje poslove koje se sastaje 8. i 9. decembra u Briselu.

Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumuniju, piše Hina.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska dobije zeleno svjetlo, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje prijemu Bugarske i Rumunije.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istovremeno članice schengenskog prostora, njih 22.

Za odluku je potreban konsenzus svih 22 država članica, što znači da je za eventualnu blokadu dovoljna samo jedna članica.

 

Izvor: Agencije