Wagner negirao umiješanost nakon ubistva plaćenika u Ukrajini

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin optužio je SAD da stoji iza pogubljenja Jevgenija Nuzhina, koji je navodno prešao na stranu Ukrajine.

Ruske grupe za ljudska prava navele su da je Nuzhin bio u zatvoru u Rusiji prije nego što je regrutiran za borbe u Ukrajinu Foto: AP

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin negirao je da je na bilo koji način uključen u pogubljenje jednog od boraca ove grupe u Ukrajini.

Prošle sedmice je na profilu na društvenoj mreži poveznim sa grupom objavljen neprovjeren snimak pogubljenja čovjeka koji je identificiran kao bivši plaćenik Wagnera, nakon što je objavio da mijenja strane kako bi se “borio protiv Rusa”.

U snimku, čovjek je rekao da se zove Jevgenij Nuzhin te da je otet u Kijevu 11. oktobra.

“Dobio sam udarac u glavu i izgubio svijest te sam se probudio u ovom podrumu. Rekli su mi da će mi se suditi”, rekao je.

Dok je govorio te riječi, neidentificirani muškarac u borbenoj odjeći iza njega udario ga je čekićem u bočni dio glave te u vrat.

Nuzhin se srušio na pod a muškarac mu je zadao još jedan udarac.

Ovaj video se pojavio na kanalu Siva zona na Telegramu, što je jedan od medija za koje se tvrdi da je povezan sa grupom Wagner.

Snimka je objavljena pod nazivom “Čekić osvete”.

Optužio ‘strane agente’

Upitan za komentar o ovom videu, Prigožin je rekao u nedjelju, kako ga je citirala njegova glasnogovornica, da bi se video trebao zvati “Pas dobija pseću smrt” te je Nuzhin označen kao “izdajica”.

“Nuzhin je izdao svoje ljude, svoje saborce, izdao ih je svjesno”, rekao je Prigožin, koji je pod sankcijama SAD-a i EU.

Međutim, u utorak je 61-godišnjak negirao umiješanost Wagnera i optužio je američke obavještajne službe da stoje iza ubistva, bez dokaza o tome.

“Pitao sam zaposlenika Wagnera da li su oteli Evgenija Nuzhina i da li su učestvovali u njegovom mučenju. Niko mi nije dao informacije da je učestvovao u njegovoj otmici ili mučenju”, naveo je Prigožin u pismu adresiranom na ruskog državnog tužitelja, koje je objavljeno na društvenim mrežama.

“Za mene je očigledno da je Nuzhin otet i nasilno ubijen od strane agenata i američkih obavještajnih službi”, dodao je i pozvao na otvaranje istrage.

Otvoreno sjedište grupe

Ruske grupe za ljudska prava navele su da je Nuzhin bio u zatvoru u Rusiji prije nego što je regrutiran za borbe u Ukrajinu.

Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužen je da je lično učestvovao u regrutacijama tako što je nudio ugovore ruskim zatvorima, obećavajući da će oni koji se predaju ili budu zarobljeni biti ubijeni.

U septembru je prvi put javno otkrio da je osnovao grupu 2014. godine.

Plaćenici Wagnera borili su se u Libiji, Siriji, Africi i Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca, grupa je otvorila svoje prvo zvanično sjedište u Saint Petersburgu.

Izvor: Al Jazeera i agencije