Sve učestaliji upadi u izraelske vojne baze i krađe oružja

Izraelske sigurnosne službe tvrde da krađa oružja i municije iz njihovih vojnih baza predstavlja izvor naoružavanja za frakcije palestinskog otpora na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska smatra da se napadi na vojne baze i krađe oružja i streljiva odvijaju u saradnji i koordinaciji između pojedinih vojnika i "lopova" (EPA)

Piše: Mohamed Watad

Upad u izraelsku vojnu bazu Tznobar na okupiranom sirijskom Golanu i krađa velike količine streljiva i bombi nije vanredan incident. Zapravo, to je nastavak incidenata koji su se dešavali i ranije, poput upada u vojne baze u Negevu i Gornjoj Galileji, te krađe velikih količina oružja i opreme posljednjih godina.

Prema službenim podacima koje je objavila okupatorska vojska, iz njihovih skladišta je ukradeno oko 70 pušaka M16, kao i pištolji i hiljade metaka u 2017. godini. U 2018. je otuđeno 50 pušaka, pištolja i velike količine streljiva, uključujući desetke hiljada metaka. I u 2019. je ukradeno više desetaka pušaka, pištolja i hiljade metaka, a u 2020. je ukradeno 80 komada oružja i oko 100.000 metaka.

Izvještaj izraelskih novina Haaretz otkriva da je u periodu između 2013. i 2020. godine iz izraelskih vojnih baza ukradeno oko 323 puške M16, 75 pušaka M4, 84 puške Tavor, 82 ručna bacača, 32 mitraljeza MAG, 527 ručnih bombi, 47 raketa LAW, 386 visokoeksplozivnih naprava i oko 300.000 metaka kalibra 5.56 mm.

Izraelske sigurnosne službe tvrde da krađa oružja i municije iz njihovih vojnih baza predstavlja izvor naoružavanja za frakcije palestinskog otpora na Zapadnoj obali, posebno u Nablusu i Jeninu, koje im je prodano, kao i za naoružavanje organiziranih kriminalnih skupina u palestinskoj zajednici unutar Izraela (Palestinci 48). Pored toga, ovo oružje i streljivo se krijumčari preko granica s Egiptom, Jordanom i Libanom.

Vojna policija zadužena za istragu krađe oružja iz baze Tznobar lišila je slobode više vojnika za koje se sumnja da su sudjelovali u pružanju pomoći i obavještajnih podataka “članovima bande”, koji su upali u bazu u prvoj sedmici novembra. Tom prilikom su otuđili 70.000 metaka za puške (M16), te 70 ručnih granata.

‘Rupe’ u sigurnosnoj infrastrukturi

Komandant izraelske Komande sjeverne vojne oblasti, general bojnik Uri Gordin, naredio je da se formira komisija koja će istražiti okolnosti napada na bazu Tznobar, pod pretpostavkom da je napad na dobro čuvanu vojnu bazu i krađa oružja i streljiva izvršena u saradnji sa vojnicima koji služe vojni rok unutar baze.

Okupatorska vojska je provela preliminarnu istragu nakon incidenta Tznobar koja je otkrila, prema vojnom dopisniku izraelskog lista Yedioth Ahronoth Yoava Zeitouna “rupe u sigurnosnoj infrastrukturi vojne baze, mnoge lažne uzbune i nedovoljno sigurnosnih mehanizama za skladištenje streljiva.”

Izraelski dopisnik je objasnio da vojska istražuje faktore i razloge koji su omogućili da dođe do upada u vojnu bazu, te propuste koji su doprinijeli krađi streljiva, s tim da će rezultati istrage biti predstavljeni vojnom vrhu u roku od mjesec dana.

Preliminarna istraga o onome što se dogodilo u bazi Tznobar pokazala je da je prilikom popisa inventara utvrđeno da nedostaje 70.000 metaka kalibra 5.56 mm, kao i 70 visokoeksplozivnih bombi, pa je postalo jasno da su neki vojnici umiješani u njihov nestanak.

Koordinacija u zamjenu za novac

Istrage su otkrile šta se događa u garnizonima u koje je izvršen upad, nakon što je izraelska policija uhapsila nekoliko mladića iz grada Tuba-Zangariyye u Gornjoj Galileji (sjeverna Palestina), zbog sumnje da su zaplijenili velike količine municije nakon upada u izraelsku vojnu bazu Tznobar, ali nije precizirano o kome je riječ.

Izraelska vojska smatra da se napadi na vojne baze i krađe oružja i streljiva odvijaju u saradnji i koordinaciji između pojedinih vojnika i “lopova”, a vojnici zauzvrat dobivaju ogromne novčane iznose koji se procjenjuju na desetke hiljada dolara.

Velike operacije

Više puta se dešavalo da iz izraelskih vojnih baza nestane oružje. Sredinom oktobra je napadnuta vojna baza Brigade Givati Se'de Teman u Negevu (južna Palestina) kada je ukradeno 30.000 metaka za puške i mitraljeze. Počinitelji ove operacije su imali pomoć iz same vojne baze, iako je skladište vojne opreme imalo elektroničke sigurnosne sisteme i alarme koji su koštali stotine hiljada dolara.

Najveća krađa koja je zabilježena desila se u skladištu izraelske vojske u januaru 2021. godine, kada je utvrđeno da nedostaje 93.000 metaka kalibra 5.56 mm iz glavnog skladišta u “Nacionalnom centru za obuku” kopnenih snaga u vojnoj bazi Tze'elim u Negevu. Tada se vjerovalo da su uljezi iskoristili rupu u sigurnosnom sistemu, a imali su i informacije o stražarskim procedurama te su potražili pomoć vojnika unutar baze, što im je olakšalo posao.

Uz pomoć nekoliko vojnika, osobe koje su upale u bazu Tze'elim uspjele su ući kamionom u prostor skladišta, te su u roku od nekoliko minuta utovarili stotine kutija bojeve municije, čija je vrijednost procijenjena na stotine hiljada dolara. Vojna policija smatra da je ukradena roba vjerovatno prodata kriminalnim skupinama, a da je dio nje otišao i naoružanim palestinskim frakcijama na Zapadnoj obali.

Izraelski okupatori su 2021. godine otkrili da se desilo osam upada u vojne kampove, uslijed čega je ukradeno oružje i streljivo. Nestale su 53 puške i 185 hiljada metaka. Izraelska policija je u martu 2021. otvorila istragu o krađi 30 automatskih pušaka Tavor iz streljačkog centra u gradu Ashdod (jug). Policija nije uspjela ući u trag ukradenom oružju, čija je vrijednost procijenjena na stotine hiljada dolara.

Akcije upada u vojne baze i krađe oružja su se nastavile. Tako je u julu 2021. godine iz 13. bataljona Brigade Golani ukradeno 11 hiljada metaka kalibra 5.56 mm, a u junu 2021. iz garnizona Nathan je ukradeno 47 jurišnih pušaka (M16) i 16 komada oružja. Isto tako, iz garnizona u središtu zemlje odneseno je oko 13.000 metaka, a iz baze Tznobar je ukradeno 11.000 metaka, dok je iz garnizona Se'de Teman u ukradeno 52.000 metaka.

U oktobru 2021. iz vojnog kampa Ain Zeit ukradeno je 49.500 metaka kalibra 5.56 mm. U novembru iste godine iz vojnog kampa Yiftah ukradeno je oko 50 hiljada metaka kalibra 5.56 mm.

Također, 2020. godine evidentirana je četvrtina velikih pljački, pri čemu je ukradeno više od 98.000 metaka kalibra 5.56 mm, uključujući 48.000 metaka iz baze Tze'elim, 16.000 metaka za mitraljeze MAG, 18.000 metaka iz vojne baze Mali i 15.000 metaka tokom vojne obuke na jugu.

Izvor: Al Jazeera