SAD: Kršenje ljudskih prava u Iranu ne smije ostati bez posljedica

Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog izvještaja o masovnim hapšenjima, lažnim suđenjima i smrtnim kaznama za demonstrante u Iranu.

Jake Sullivan je pozdravio usvajanje novih sankcija, koje su Teheranu ranije u utorak uvele Evropska unija i Velika Britanija (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak izrazile zabrinutost zbog izvještaja o masovnim hapšenjima, lažnim suđenjima i smrtnim kaznama za demonstrante u Iranu i poručile da kršenja ljudskih prava od strane vlade u Teheranu ne smiju da prođu bez posljedica.

“Sjedinjene Američke Države, zajedno sa našim partnerima i saveznicima širom svijeta, nastavit će da traže odgovornost putem sankcijama i drugih mjera protiv onih koji su zaslužni za ove zloupotrebe”, naveo je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u saopštenju, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

On je pozdravio usvajanje novih sankcija, koje su Teheranu ranije u utorak uvele Evropska unija i Velika Britanija.

Evropske sankcije

EU je, na sastanku ministara vanjskih poslova, donijela odluku da doda 29 ljudi i tri entiteta na listu sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, a kao odgovor na njihovu ulogu u smrti Mahse Amini i nasilju na nedavnim demonstracijama u Iranu.

“EU oštro osuđuje neprihvatljivo nasilno gušenje demonstracija. Stojimo uz iranski narod i podržavamo njegovo pravo da mirno protestira i slobodno iznese svoje zahtjeve i stavove”, izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Britanija je uvela sankcije iranskim zvaničnicima, uključujući i ministra, zbog nasilnog gušenja protesta.

Sankcije uključuju iranskog ministra komunikacija Issu Zarepoura kao i pojedine pripadnike snaga sigurnosti, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije