Njemački Bundesrat odbacio reformu sistema pomoći za nezaposlene

Savezne pokrajine u kojima su na vlasti kršćanski demokrati odbacile su u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu reformu sistema pomoći dugotrajno nezaposlenima.

Prema novom zakonu primatelji pomoći će smjeti posjedovati ušteđevinu od gotovo 60.000 eura te istodobno tražiti novčanu pomoć države, što Unija CDU/CSU kritizira (EPA)

Savezne pokrajine u kojima su na vlasti kršćanski demokrati odbacile su u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu u ponedjeljak reformu sistema pomoći dugotrajno nezaposlenima.

“Novi zakon je bio i ostaje krivi signal u pogrešnom trenutku”, rekao je ministar za savezne poslove pokrajine Bavarske Florian Herrmann (Kršćansko-socijalna unija CSU) u raspravi koja je prethodila glasanju u Bundesratu, domu parlamenta u kojem su zastupljene savezne pokrajine, prenosi Hina.

Novi zakon prema mišljenju Bavarske, ali i ostalih saveznih pokrajina u kojima je na vlasti neka od stranka demokršćanske Unije CDU/CSU, ne sadrži dio sadašnjeg zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima koje se zasniva na načelu “podržavaj i zahtijevaj”.

“Kaznene mjere za one nezaposlene koji ne pokazuju kooperativnost su novim zakonom gotovo potpuno isključene. Time savezna vlada šalje poruku: sve je manje isplativo odlaziti na posao”, rekao je Herrmann.

Reformirani zakon koalicijske vlade Olafa Scholza predviđa promjenu odnosa prema primateljima naknade za dugotrajno nezaposlene. Uz podizanje mjesečne naknade s 449 na 502 eura mjesečno, zakon predviđa i popuštanje kaznenih mjera za one koji se ne budu odazivali na ponude radnog mjesta.

Opoziciona Unija CDU/CSU također kritizira i podizanje iznosa takozvanog zaštićenog imetka kod novih primatelja pomoći za nezaposlene.

Sporni oblik

Prema novom zakonu primatelji pomoći će smjeti posjedovati ušteđevinu od gotovo 60.000 eura te istodobno tražiti novčanu pomoć države, što Unija CDU/CSU također kritizira.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada novim zakonom o takozvanom građanskom novcu želi zamijeniti sporni oblik pomoći dugotrajno nezaposlenima koji je uvela vlada Gerharda Schroedera i koji je omogućava sankcije onima koji izbjegavaju nova zaposlenja.

Vlada je nakon odbacivanja zakona u Bundesratu zatražila uključenje takozvanog posredničkog odbora, gremija koji pokušava potaknuti kompromis između Bundesrata i Bundestaga, koji je glasovima vladajuće koalicije već prihvatio novi zakon.

Nakon objavljivanja novog zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima u javnosti su se pojavile broje kalkulacije koje donose primjere po kojima se radni odnos u mnogim slučajevima manje novčano isplati od ostanka u sistemu primatelja pomoći za nezaposlene.

Uz mjesečnu novčanu pomoć, država dugotrajno nezaposlene između ostalog pomaže i preuzimanjem troškova stanovanja i energije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada