Iranske vlasti najavile odgovor na sankcije Evropske unije

Svojom navikom na uvođenje sankcija, EU gubi svaku racionalnost i ozbiljnost, izjavio je glasnogovornik iranske diplomatije Nasser Kanani.

EU je u ponedjeljak uvela sankcije grupi od 29 iranskih zvaničnika (AP)

Iranske vlasti su oštro kritikovale nove sankcije koje je uvela Evropska unija i dodale da zadržavaju pravo da na njih odgovore, javila je agencija Irna.

“Svojom navikom na uvođenje sankcija, EU gubi svaku racionalnost i ozbiljnost. Evropa tim pogrešnim pristupom smanjuje obim svojih odnosa”, izjavio je glasnogovornik iranske diplomatije Nasser Kanani.

Prema njegovim riječima, Iran će “na efikasan i jak način” odgovoriti na “nekonstruktivne akcije Evrope”, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

EU je u ponedjeljak uvela sankcije grupi od 29 iranskih zvaničnika, među kojima je ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi.

Gušenje protesta

Sankcije su uvedene i protiv nekih institucija kao što je državna Press TV, optužena za emitovanje “prinudnih priznanja” pritvorenika nakon gušenja protesta.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog “nošenja neprikladne odjeće” i nepoštovanja strogog pravila odijevanja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

Prema podacima nevladinih organizacija, više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada