FBI pokreće istragu o ubistvu novinarke Shireen Abu Akleh

Odluka SAD-a donesena je nakon višemjesečnih najava da će biti otvorena američka istraga pod jakim pritiskom porodice Abu Akleh i članova Kongresa iz Demokratske stranke.

Porodica Abu Akleh je rekla da je otvaranje američke istrage njene smrti 'važan korak' (EPA)

Sjedinjene Američke Države su obavijestile Izrael da su donijele odluku da istraže ubistvo Palestinke Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeere ubijene u maju dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u izbjegličkom logoru Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sudeći po početnim izvještajima, istragu će voditi Federalni istražni biro (FBI), prenose izraelski mediji.

Rezultat američke istrage mogli bi biti zahtjevi da se istraže izraelski vojnici i da im se sudi.

Izraelska strana je najprije tvrdila da se novinarka našla na udaru unakrsne vatre i da su je ubili Palestinci.

U septembru je objavljen izvještaj izraelske vojske da ju je vjerovatno ubio metak koji je ispalio izraelski vojnik. Palestinska uprava je tvrdila da je žrtva namjerno ciljana.

U trenutku ubistva, 51-godišnja novinarka je nosila zaštitni prsluk s oznakom “Press” i šljem.

Odluka SAD-a donesena je nakon višemjesečnih najava da će biti otvorena američka istraga pod jakim pritiskom porodice Abu Akleh koja je imala državljanstvo SAD-a i članova Kongresa iz Demokratske stranke.

‘Važan korak’

Ministar odbrane IzraelaBenny Gantz je odluku SAD-a o istrazi nazvao “ozbiljnom greškom”. On je podsjetio da je izraelska vojska sprovela sopstvenu istragu i rezultate dala administraciji predsjednika SAD-a Josepha Bidena.

“Jasno sam rekao američkim predstavnicima da mi stojimo uz vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i da nećemo sarađivati ni sa jednom inozemnom istragom, kao i da nećemo dozvoliti miješanje u izraelske unutrašnje poslove”, objavio je Gantz na Twitteru.

Porodica Abu Akleh je rekla da je otvaranje američke istrage njene smrti “važan korak”, prenijela je agencija AFP.

“To je važan korak ka odgovornosti i dovodi našu porodicu korak bliže pravdi za Shireen”, navela je porodica na Twitteru uz ocjenu da američke vlasti imaju odgovornost da povedu istragu u slučaju ubistva američkog građanina u inozemstvu, naročito u slučaju Shireen koju je ubila strana vojska.

AFP konstatuje da je, imajući u vidu odnose SAD s Izraelom, odluka američkoj istrazi neuobičajena.

Odluka je donesen nakon što je izraelska vojska odbila da se sudski goni vojnik osumnjičen da je ubio dugogodišnju novinarku Al Jazeere.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada