Simbolične vozne karte do okupiranih ukrajinskih gradova

Karta se može kupiti kao simbol vjere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od okupatora, navele su Ukrajinske željeznice.

Čim saobraćaj ponovno bude uspostavljen, željeznica će poslati poruku s datumom i lokacijom (EPA)

Ukrajinske željeznice su, zbog proslave oslobođenja južnog ukrajinskog grada Hersona, ponudile simbolične vozne karte do gradova koji ostaju pod ruskom kontrolom, obećavši da će se moći iskoristiti nakon što ti gradovi budu oslobođeni.

Građani Hersona su u petak slavili ulazak ukrajinskih vojnika u centar Hersona, nakon što je Rusija napustila jedino pokrajinsko središte koje je osvojila od kako je počela invaziju u februaru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Danas možete naručiti karte za prva tri voza iz Kijeva do pet gradova: već oslobođenog Hersona, kao i Mariupolja, Donjecka, Luganska i Simferopolja”, napisale su Ukrajinske željeznice na komunikacijskoj platformi Telegram.

‘Simbol vjere u Oružane snage’

“Karta se može kupiti kao simbol vjere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od okupatora. Čim saobraćaj ponovno bude uspostavljen, Željeznica će poslati poruku s datumom i lokacijom”.

Najniža cijena za karte iznosi oko 26 eura.

Mariupolj, luku na Azovskom moru i srce ukrajinske metalurške industrije, ruske snage okupirale su u maju, nakon gotovo četveromjesečne opsade.

Dva najveća grada na istoku Ukrajine, Donjeck i Lugansk, pala su u ruke proruskih separatista 2014. godine, dok je Simferopolj drugi najveći grad na Krimskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Izvor: Agencije