Policija: Osumnjičena za napad došla u Istanbul prije četiri mjeseca

Prema navodima policije, žena je rekla da su je trenirali kurdski borci u Siriji i da je ušla u Tursku kroz sjeverozapadnu sirijsku regiju Afrin.

U eksploziji poginulo je najmanje šest osoba, a 81 je osoba ranjena, među njima dvije teško (AP)

Turska policija uhapsila je 46 osoba zbog eksplozije u glavnoj istanbulskoj trgovačkoj ulici u kojoj je poginulo najmanje osam osoba, a ranjena 81, saopćila je istanbulska policija.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu rekao je novinarima u ponedjeljak da je među uhapšenima i “osoba koja je podmetnula bombu”.

Turski mediji objavili su da je osumnjičena za napad došla u Istanbul prije četiri mjeseca i radila u tekstilnoj industriji. Prema navodima policije, žena je rekla da su je trenirali kurdski borci u Siriji i da je ušla u Tursku kroz sjeverozapadnu sirijsku regiju Afrin.

Al Jazeerina reporterka Sinem Koseoglu izvijestila je da je da su među ubijenima trogodišnja djevojčica i njen otac.

Soylu je za eksploziju okrivio Kurdistansku radničku partiju (PKK), rekaviši: “Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sjedište u Siriji”.

“Osvetit ćemo se onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad”, rekao je, dodavši da je broj mrtvih porastao sa šest na osam, a da je 81 osoba ranjena, te da su dvije osobe u “kritičnom stanju”.

Turske vlasti ne isključuju ni povezanost s Islamskom državom Irak i Levant (ISIL), rekao je u ponedjeljak visoki turski dužnosnik.

Nijedna grupa još uvijek nije preuzela odgovornost za eksploziju.

‘Podmetač povezan sa PKK’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u nedjelju “kukavički napad” i rekao da “miriše na terorizam”.

“Prve informacije upućuju na zaključak da je riječ o terorizmu”, rekao je Erdogan.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag je kasno u nedjelju za televiziju A Haber rekao da je jedna žena duže od 40 minuta sjedila na jednoj od klupa u aveniji Istiklal, te da se eksplozija dogodila nekoliko minuta nakon što je ustala.

“Postoje dvije mogućnosti”, rekao je. “Ili je okidač bio u torbi zajedno sa bombom ili je bomba aktivirana na daljinu.”

Al Jazeera je u posjedu fotografija žene za koju se sumnja da je stoji iza bombaškog napada.

U prvom ispitivanju, ona je priznala da su je obučavali kurdski militanti u Siriji te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Tursku.

Izvještavajući iz Istanbula, Al Jazeerina reporterka Koseoglu rekla je da je, prema sigurnosnim izvorima, u napadu sudjelovalo i dvoje sirijskih državljana.

“Čekamo da dužnosnici saopće više detalja o osumnjičenicima… [uključujući] i način na koji su prešli tursko-sirijsku granicu, s obzirom na to da je Turska bila vrlo stroga prema Sirijcima koji borave u velikim gradovima bez boravišne dozvole ili bez prijave”, rekla je Koseoglu.

Prema saopćenju istanbulske policije, u blizini mjesta eksplozije pregledani su snimci sa 1.200 nadzornih kamera, a policija je provela racije na 21 lokaciji.

Istanbul i drugi turski gradovi su i u prošlosti bili meta kurdskih separatista, ISIL-a i drugih grupa, uključujući niz napada 2015. i 2016. godine.

Ogranak Kurdske radničke partije (PKK) preuzeo je odgovornost za bombaški napad pored istanbulskog nogometnog stadiona u decembru 2016. u kojem je poginulo 38, a ranjeno 155 osoba. Nakon toga su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države PKK proglasile terorističkom grupom.

PKK je također u centru sukoba između Švedske i Turske, koja od maja blokira ulazak Stockholma u NATO, optužujući ga za popustljivost prema kurdskoj grupi.

Osude napada koji se dogodio u nedjelju i saučešće za žrtve stigle su iz brojnih zemalja, među kojima su Azerbejdžan, Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Pakistan, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada