Ruski list piše o nenajavljenom sastanku ruskih i američkih dužnosnika u Ankari

Avion ruske vlade sletio je u Ankaru iz Moskve oko 08:30 sati.

Turska je često nastojala posredovati između Moskve i Zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu i u julu je pomogla ispregovarati rusko-ukrajinski sporazum o izvozu žita iz blokiranih luka na Crnome moru (EPA)

Ruski i američki dužnosnici održali su u ponedjeljak nenajavljene razgovore u turskoj prijestolnici, objavio je ruski list Kommersant pozivajući se na neimenovane izvore, u vrijeme visokih napetosti između Moskve i Washingtona zbog rata u Ukrajini.

Turski dužnosnik odbio je komentarisati navode o razgovorima koje Kremlj nije želio ni potvrditi niti opovrgnuti.

Britanska novinska agencija Reuters navodi da je avion ruske vlade sletio u Ankaru iz Moskve oko 08:30 sati, pozivajući se na podatke o letovima koji se redovno evidentiraju.

Yoruk Isik, geopolitički analitičar instituta Bosphorus Observer iz Istanbula, rekao je da se takvim avionom uobičajeno služi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je sada na samitu G20 u Indoneziji te Sergej Nariškin, čelnik strane obavještajne službe SVR.

Kommersant nije naveo o čemu se razgovaralo.

Turska nastoji posredovati između Moskve i Zapada

Turska je često nastojala posredovati između Moskve i Zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu i u julu je pomogla ispregovarati rusko-ukrajinski sporazum o izvozu žita iz blokiranih luka na Crnome moru.

Vijest o razgovorima objavljena je u vrijeme kada Ujedinjeni narodi nastoje osigurati da se 19. novembra obnovi izvoz žita prema tom sporazumu i kada Washington pritišće Moskvu da pusti iz ruskog zatvora američku košarkašicu Brittney Griner te bivšeg marinca Paula Whelana u mogućoj razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je u četvrtak da Moskva ne pokazuje spremnost za produktivne razgovore.

Izvor: Agencije