Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, američki predsjednik ne očekuje vojnu akciju Kine

Nakon prvog razgovora licem u lice sa Xijem otkako je postao američki predsjednik, Biden je rekao da su imali otvorene razgovore o nizu otvorenih pitanja.

Dvojica čelnika su se prije sastanka srdačno rukovali ispred nacionalnih zastava Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da je s kineskim kolegom Xijem Jinpingom razgovarao o Tajvanu, a uprkos napetostima zbog tog otoka, Biden je ocijenio da vojna akcija Kine nije vjerovatna.

Nakon prvog razgovora licem u lice sa Xijem otkako je postao američki predsjednik, Biden je na konferenciji za medije rekao da su imali otvorene razgovore o nizu otvorenih pitanja koja doprinose najgorim američko-kineskim odnosima u decenijama.

Xi je nakon sastanka Tajvan nazvao “prvom crvenom linijom” koja se ne smije preći u odnosima SAD-a i Kine, objavili su kineski državni mediji, prenosi Hina.

Biden je rekao da je nastojao uvjeriti Xija da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i pokušao smanjiti napetosti oko samoupravnog otoka.

“Ne mislim da postoji ikakav neposredni pokušaj Kine da izvrši invaziju na Tajvan”, rekao je Biden novinarima.

Biden je poručio i da će SAD morati jače štititi američke saveznike u regiji ako Peking ne bude mogao obuzdati sjevernokorejska testiranja oružja.

Blinken putuje u Kinu

Dvije svjetske sile uspostavile su mehanizam za češću komunikaciju i američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u Kinu na nastavak razgovora, rekao je Biden.

Dvojica čelnika su se prije sastanka srdačno rukovali ispred nacionalnih zastava u hotelu na indonezijskom otoku Baliju, dan uoči samita G20 koji će biti prepun napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Odlično je vidjeti te”, rekao je Biden Xiju prije sastanka koji je potrajao nešto više od tri sata.

Međutim, Biden je na sastanku iznio primjedbe na “prisilne i sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu”, “netržišne ekonomske prakse” Pekinga i kršenja ljudskih prava u “Xinjiangu, Tibetu, Hong Kongu i šire”.

“Kao čelnici naše dvije nacije, smatram da dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i Sjedinjene Američke Države mogu upravljati razlikama, spriječiti da se natjecanje pretvori u sukob i pronaći načine za zajednički rad na hitnim globalnim pitanjima koja zahtijevaju našu međusobnu saradnju”, rekao je Biden novinarima.

Xi je prije sastanka rekao da odnos Pekinga i Washingtona ne ispunjava globalna očekivanja.

“Rješavanje pitanja Tajvana pitanje je Kineza i unutrašnje politike Kine”, rekao je Xi, prenose državni mediji.

Peking tvrdi da polaže pravo na Tajvan i dugo je prijetio da će staviti Tajvan pod svoju kontrolu, pri čemu nije isključio upotrebu sile. Demokratska vlada Tajvana tvrdi da samo 23 miliona ljudi na tom otoku ima pravo odlučivati o budućnosti otoka.

Napeti odnosi svjetskih sila

Odnosi SAD-a i Kine uzdrmani su nizom pitanja – od Hong Konga i Tajvana do Južnog kineskog mora, trgovinske prakse i američkih ograničenja na kinesku tehnologiju.

Američki zvaničnici tvrde da su Peking i Washington u posljednja dva mjeseca ulagali tihe napore da poprave odnose. Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je ranije novinarima na Baliju da je cilj sastanka bio stabilizirati njihov odnos i stvoriti “sigurniju atmosferu” za američke kompanije.

Biden i Xi, koji su održali pet telefonskih ili video poziva otkako je Biden postao američki predsjednik u januaru 2021, posljednji put lično su se sreli kad je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame.

Jedna od gorućih tema samita G20 bit će ruski rat u Ukrajini.

Rusija na samitu

Xi i Putin su se posljednjih godina zbližili i povezuje ih nepovjerenje prema Zapadu, a ponovno su potvrdili svoje partnerstvo samo nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Međutim, Kina se suzdržala od direktne materijalne podrške Rusiji kako bi ne potaknula zapadne sankcije protiv nje.

Kineski premijer Li Keqiang upozorio je na “neodgovornost” nuklearnih prijetnji na samitu u Kambodži, sugerirajući da Kini nije ugodno zbog ruske nuklearne retorike, rekao je dužnosnik Bidenove administracije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je da će se obratiti samitu G20 videovezom u utorak.

Putina će na samitu G20 predstavljati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada