Slovenci na predsjedničkim izborima, Pirc Musar u maloj prednosti

Bivša novinarka i pravnica ima podršku ljevice, dok je njen protukandidat Anže Logar izbor desnice.

Anže Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Nataša Pirc Musar 26,85 posto (EPA)

Slovenija će u nedjelju dobiti petog predsjednika, konzervativca Anžea Logara, ili prvu predsjednicu, nezavisnu pravnicu Natašu Pirc Musar, koja u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi s podrškom ljevice.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, Logar (46), kandidat opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, suočit će se u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i pravnicom specijaliziranom za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i bivšu prvu damu SAD-a Melaniju Trump.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Pirc Musar 26,85 posto, prenosi Hina.

U drugi krug, međutim, Pirc Musar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko postotnih bodova.

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom “Za budućnost zajedno” i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

Više od 3.000 biračkih mjesta širom zemlje

“Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu”, kazao je, najavljujući da će biti predsjednik svih građana.

Pirc Musar ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

“Veselim se finalu”, istaknula je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Logaru, kojeg podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije (NSi), odgovarala bi nešto manja izlaznost.

U prvom krugu izbora odaziv birača bio je 51,06 posto.

Glasanje je počelo u 7:00 i trajat će do 20:00 sati na više od 3.000 biračkih mjesta širom zemlje.

Izvor: Agencije