Samit u Aziji: Biden obećao natjecanje s Kinom, ne i sukob

Jugoistočna Azija bit će domaćin i samita Grupe G20 na Baliju, na rubu kojeg će se američki predsjednik susresti s kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Joe Biden je naglasio važnost mira u Tajvanskom moreuzu (EPA)

Američki komunikacijski kanali s Kinom ostat će otvoreni kako bi se spriječio sukob, izjavio je u nedjelju predsjednik SAD-a Joe Biden čelnicima azijskih zemalja po završetku prvog od tri samita svjetskih vođa ove sedmice u Aziji, nakon kojeg  slijede napeti razgovori.

U govoru na Samitu istočne Azije (EAS) u Kambodži rekao je da će se SAD “snažno natjecati” s Pekingom, pritom “osiguravati da natjecanje ne pređe u sukob”, te naglasio važnost mira u Tajvanskom moreuzu.

Američki predsjednik je pozvao vojnu huntu u Mijanmaru da se drži mirovnog plana na koji je pristala sa Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN), a istodobno je osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa i rusku “brutalnu i nepravednu” invaziju na Ukrajinu.

Očekuje se prvi susret Bidena i Xija

Jugoistočna Azija bit će domaćin i samita Grupe G20 na indonezijskom otoku Baliju, na rubu kojeg će se Biden susresti s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prvi put od kako je preuzeo vlast, dok su odnosi između dvije zemlje na najnižem nivou u posljednjih nekoliko desetljeća.

Očekuje se da će rat u Ukrajini i njegove ekonomske posljedice biti glavna tema rasprava na Baliju i foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku krajem sedmice, pored klimatskih pitanja, prehrambene nesigurnosti i napetosti u vezi Tajvanskog moreuza, Južnog kineskog mora i Sjeverne Koreje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju, na rubu samita u Kambodži, da Zapad “militarizira” jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih čelnika na samitu G20 na Baliju.

“SAD i NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom”, kazao je on novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Čine polovinu svjetske ekonomije

Indopacifička strategija Bidena pokušaj je zaobilaženja “inkluzivnih struktura” za regionalnu saradnju i uključivat će ​​”militarizaciju ove regije, s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji”, rekao je.

Lavrov predstavlja ruskog predsjednika Vladimira Putina na samitima i očekuje se da će slušati kritike članica G20 zbog invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Iako Ukrajina nije članica G20, njen predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se sudionicima virtuelno.

Osamnaest zemalja, koje čine polovinu svjetske ekonomije, prisustvovalo je nedjeljnom EAS-u, koji je održan iza zatvorenih vrata, a na njemu su sudjelovale članice ASEAN-a, Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, SAD, Rusija, Australija i Novi Zeland.

Predsjedavajući samita, kambodžanski premijer Hun Sen, rekao je da je na plenarnoj sjednici došlo do žive rasprave, no da atmosfera nije bila napeta.

‘Postupci Pjongjanga bez presedana’

“Vođe su razgovarali na zreo način, niko nije otišao”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Biden je održao trilateralni sastanak s vođama savezničkih država Japana i Južne Koreje i poručio da su tri zemlje “više nego ikada saglasne” po pitanju Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol je kazao da su nedavne sjevernokorejske provokacije pokazale “narav” tog režima “protiv humanitarizma”, dodavši da je postao neprijateljski i agresivno nastrojen pouzdajući se u svoje nuklearne i vojne sposobnosti.

Premijer Japana Fumio Kishida je rekao da su postupci Pjongjanga, koji uključuju nedavno lansiranje balističkih raketa preko Japana, bez presedana.

Izvor: Agencije