Preminuo Iranac koji je bio inspiriracija za film ‘Terminal’

Mehran Karimi Nasseri, politička izbjeglica iz Irana, koji je 18 godina živio u pariskom aerodromu ‘Roissy – Charles de Gaulle’, umro je tamo u subotu,

Gdje god je Mehran Karimi Nasseri stigao, aerodromske vlasti su ga protjerale jer nije imao dokumente (AP)

Mehran Karimi Nasseri, politička izbjeglica iz Irana, koji je više od 18 godina živio u pariskom aerodromu “Roissy – Charles de Gaulle” i nadahnuo režisera Stevena Spielberga za film Terminal, umro je tamo u subotu, objavile su aerodromske vlasti.

Nasseri je preminuo prirodnom smrću nešto prije podne na terminalu 2F, rekao je predstavnik aerodroma, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pošto je potrošio veliki dio novca koji je dobio nakon snimanja filma, Nasseri se vratio u aerodrom i nastavio ondje živjeti, kazao je izvor.

Kad je preminuo, pronašli su kod njega više hiljada eura.

Rođen 1945. godine u mjestu Masjed Soleiman u iranskoj pokrajini Huzistan, Mehran Karimi Nasseri, koji je bio poznat i pod imenom Sir Alfred, odabrao je živjeti u Roissyju na sjeveru Pariza u novembru 1988. godine, nakon dugog putovanja – na koje je krenuo u potrazi za majkom – te je putovao u London, Berlin i Amsterdam.

Dobio status izbjeglice

No, gdje god je stigao aerodromske vlasti su ga protjerale jer nije imao dokumente.

Godine 1999. u Francuskoj je dobio status izbjeglice i pravo boravka.

U aerodromu Roissy sprijateljio se s osobljem i postao je poznat, pa su o njemu snimljene razne televizijske i radijske reportaže francuskih i stranih medija.

Njegova priča nadahnula je Spielberga da snimi film Terminal s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, u kojem je još nastupila i Catherine Zeta Jones.

Nakon filma Nasseri je živio u domu u Parizu, no naknadno se vratio živjeti u aerodrom.

Izvor: Agencije