Hamas spreman za Alžirsku deklaraciju zbog palestinskog jedinstva

Deklaracija predviđa uspostavu nacionalnog jedinstva kao glavne poluge otpora izraelskoj okupaciji.

Deklaracija je potpisana s ciljem prevazilaženja međusobnih nesuglasica i ujedinjavanja u borbi protiv izraelske okupacije (Reuters)

Palestinski pokret otpora Hamas saopćio je da je spreman provesti Alžirsku deklaraciju, koju su palestinske grupe potpisale prošlog mjeseca s ciljem prevazilaženja međusobnih nesuglasica i ujedinjavanja u borbi protiv izraelske okupacije.

Član Političkog biroa Hamasa Musa Ebu Merzuk predvodi delegaciju tog pokreta koja se u Bejrutu sastala s predsjednikom libanskog Parlamenta Nebihom Berrijem, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da je na sastanku razgovarano o izraelskoj okupaciji i zločinima na palestinskoj teritoriji.

Direktno suprotstavljanje Izraelu

Ističući kako je najbolji način otpora Izraelu da mu se direktno suprotstavi, Merzuk je na sastanku kazao da su spremni i odlučni provesti Alžirsku deklaraciju radi uspostave palestinskog jedinstva i odlučnije borbe protiv Izraela.

Delegacije 14 palestinskih grupa, uključujući najveće Fatah i Hamas, održale su višednevne pregovore u Alžiru sredinom oktobra i potpisale Alžirsku deklaraciju, koja predviđa uspostavu nacionalnog jedinstva kao glavne poluge otpora izraelskoj okupaciji Palestine.

Izvor: Agencije