Deseci žrtava u eksploziji u centru Istanbula

Eksplozija se dogodila nešto iza 16:00 sati po lokalnom vremenu, u trenutku kada se u ulici Istiqlal nalazi veliki broj ljudi.

Mediji su pokazali snimke vozila hitne pomoći te policije u istanbulskoj ulici u najvećem turskom gradu (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio u nedjelju da je u eksploziji u istanbulskoj ulici Istiqlal poginulo šest osoba, s potpredsjednik Fuat Oktay kasnije je objavio da je povrijeđena još 81 osoba, od kojih su dvije u kritičnom stanju.

Kako su ranije javili turski mediji, eksplozija se dogodila u pješačkoj zoni centralne istanbulske četvrti Taksim nešto iza 16:00 sati po lokalnom vremenu, u trenutku kada je mnogo ljudi u ulici Istiqlal, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Četiri osobe poginule su na licu mjesta, a dvije su podlegle povredama u bolnici.

Eksplozija se čula i u okolnim područjima, prenosi Anadolija.

“Bilo bi pogrešno sa sigurnošću reći da se radi o terorizmu, ali prve informacije ukazuju da se ovdje osjeća smrad terorizma”, rekao je Erdogan.

“Nisu i neće uspjeti napori onih koji terorizmom žele preuzeti Tursku i turski narod. Neka naš narod bude siguran da će odgovorni za događaj u ulici Istiqlal biti adekvatno kažnjeni”, kazao je i dodao da je u događaj “umiješana jedna žena”.

Za sada se ne spominje uzrok eksplozije, dok je pet tužilaca određeno za istragu.

Moguć samoubilački napad

“Postoje sumnje da se radi o samoubilačkom bombaškom napadu, ali još nemamo zvanično saopćenje o tome”, javila je iz Istanbula Al Jazeerina Sinem Koseoglu.

Policijske ekipe poduzele su visoke mjere sigurnosti.

Na videosnimcima na društvenim mrežama vidi se plamen i pješaci koji bježe, kao i vozila hitne pomoći i policije na mjestu događaja.

Koseoglu je izvijestila da su tri osobe osumnjičene za učešće u napadu, jedna žena i dma mlada muškarca.

Navodno, jedna od njih je bacila torbu sa eksplozivom usred ulice sa civilima, koji je nekoliko minuta poslije detonirao.

“Bombu je detonirala žena”, rekao je Oktay.

Policija je zabranila pristup mjestu događaja (Reuters)

“Ovakvim postupcima niko ne može slati poruke Republici Turskoj, niti je skrenuti s njenog puta. Turska će nastaviti svojim putem svom svojom odlučnošću. Nastavit ćemo pod vodstvom našeg predsjednika. Riješit ćemo ovaj slučaj. Vrlo brzo ćemo to riješiti, a kada to riješimo, bit će razotkriveni svi vinovnici ovog napada, ali i oni koji su iza njih i sa njima iznutra ili izvana“, poručio je Oktay.

Državna televizija TRT i drugi mediji pokazali su snimke vozila hitne pomoći te policije u istanbulskoj ulici u najvećem turskom gradu, koji je kao na kraju sedmice bio krcat kupcima, turistima i porodicama.

Ulica je popularna među turistima i lokalnim stanovništvom, u njoj je niz prodavnica i restorana.

Među povrijeđenima i državljanka Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopćilo je da je u današnjoj eksploziji u Istanbulu ranjena državljanka Srbije.

“Radi se o Dragani Ristić iz Niša, ona je van životne opasnosti i nalazi se u bolnici gde će večeras biti operisana, jer je geler pogodio u rame”, navodi se u saopćenju Ministarstva i dodaje:

“Inače, zasada nema zvaničnih informacija, ovo je informacija od naših turista koji su bili na licu mesta i javili se našem generalnom konzulatu, koji će pružiti pomoć svim našim državljanima.”

Naveli su da je generalni konzul Ivana Pejović u stalnom kontaktu sa ranjenom državljankom Srbije.

Policijske ekipe poduzele su visoke mjere sigurnosti (Reuters)

Turska je između 2015. i 2017. godine bila pogođena nizom smrtonosnih bombaških napada, koje su izvršili oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK).

“Scene koje gledamo u Istanbulu podsjećaju nas na ono što se dešavalo u raznim turističkim zonama Istanbula prije nekoliko godina, kao i u ostalim većim gradovima Turske, uključujući Ankaru”, rekla je Sinem Koseoglu.

Izvor: Agencije