Četiri zemlje traže reviziju sistema upravljanja migracijama u EU

Italija, Grčka, Malta i Kipar osudili su sistem upravljanja migracijama u Evropskoj uniji prema kojem one snose nerazmjeran teret i traže pomoć Evropske komisije.

Četiri mediteranske zemlje godinama traže da se uvede sistem obaveznog premještaja i preseljenja migranata (EPA)

Italija, Grčka, Malta i Kipar osudili su sistem upravljanja migracijama u Evropskoj uniji prema kojem one snose nerazmjeran teret i traže pomoć Evropske komisije.

Te četiri zemlje “prvo su tlo EU-a na koje ulaze… [migranti)] i one moraju snositi najteži teret migrantskog priliva na Mediteranu, u skladu s međunarodnim obavezama i propisima EU-a”, navode ministri unutrašnjih poslova Italije, Malte, Kipra te grčki ministar za migracije u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Rimu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Podsjećaju na angažman EU-a iz juna u Luksemburgu o uvođenju “dobrovoljnog mehanizma solidarnosti” koji treba omogućiti premještaj i preseljenje 10.000 osoba svake godine u druge zemlje članice EU-a iz onih država u koje su ušli.

Rezultat provedbe tog angažmana “razočarava”, navode četiri mediteranske zemlje

“Mehanizam je spor”, a brojka 10.000 premještaja nije ostvarena i ona je “tek mali dio nezakonitih dolazaka migranata tokom godine”, navode.

Spor između Italije i Francuske

Te četiri zemlje, koje su, zbog svog geografskog položaja prve na udaru migrantskog priliva, već godinama traže da se uvede sistem obaveznog premještaja i preseljenja migranata.

U očekivanju novog sporazuma o upravljanju migracijama, “koji bi bio efikasan, pravedan i trajan” četiri ministra pozivaju na “hitnu i nužnu raspravu o tome kako bolje koordinirati operacije spašavanja na Mediteranu” tako da brodovi nevladinih organizacija koji spašavaju migrante poštuju propise.

Države pod čijom zastavom plove brodovi nevladinih organizacija koji spašavaju migrante trebaju stoga preuzeti punu odgovornost za njih, poručuju.

Izjava je slijedila nakon spora između Italije i Francuske, koji je kulminirao u petak, kada je brod sa 230 migranata pristao u francuskoj luci Toulon jer mu je Italija odbila dopustiti pristanak.

“Pozivamo EK-a i Predsjedništvo [EU-a] da donesu potrebne mjere za tu raspravu”, navode predstavnici četiri zemlje.

Izvor: Agencije