Scholz poručio Iranu: Kakva ste to vlada kad pucate na vlastite građane?

Učenici, studenti, majke i očevi, bake i djedovi, svi se oni bore za više slobode i pravde u svojoj zemlji, kazao je njemački kancelar.

Olaf Scholz je obećao da će nastaviti pojačavati pritisak na Revolucionarnu gardu i političko vodstvo Irana (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u subotu da njegova zemlja podržava iranski narod u borbi za slobodu i pravdu, dok iransku vladu smatra odgovornom za “brutalno gušenje sigurnosti“.

“Moja poruka demonstrantima i građanima s iranskim korijenima u Njemačkoj je da se zalažemo za sve na što vi tražite, za ljudska prava i prava žena. Stojimo rame uz rame s iranskim narodom. Učenici, studenti, majke i očevi, bake i djedovi, svi se oni bore na ulicama za više slobode i pravde u svojoj zemlji Iranu. Ovdje, u našoj zemlji, jedva možemo zamisliti koliko je hrabrosti za to potrebno“, rekao je on u videoporuci emitiranoj na vladinoj web stranici, prenosi Anadolija.

U Iranu se od sredine septembra održavaju masovni protesti zbog smrti Mahse Amini, koju je uhapsila državna policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa odijevanja.

Njemački kancelar istaknuo je kako je jasno da je iranska vlada jedina odgovorna za ovu bujicu nasilja.

“Podsjećam na činjenicu da je Iran član Ujedinjenih naroda. Iran se obavezao poštivati i štititi ljudska prava. To je mjerilo prema kojem mjerimo postupke iranskog vodstva. Pozivamo na trenutni prekid nasilja. Pozivamo na oslobađanje političkih zatvorenika i zatvorenih novinara“, kazao je.

Planovi za nove sankcije

Ukazujući na planove Evropske unije za nove sankcije protiv Irana kao odgovor na brutalno gušenje protesta u toj zemlji, Scholz je obećao da će nastaviti pojačavati pritisak na Revolucionarnu gardu i političko vodstvo.

“Podržavamo napore za prikupljanje dokaza kako bi počinitelji mogli biti izvedeni pred lice pravde. Želimo da se sazove posebna sjednica Vijeća za ljudska prava UN-a. Ovdje je fokus uvijek na istraživanju zločina iranskog režima“, dodao je.

Također je odbacio prijetnje iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana koji je upozorio na posljedice zbog stava Berlina prema Iranu.

“Mogu samo ovo reći vodstvu u Teheranu – kakva ste to vlada ako pucate na vlastite građane? Oni koji se tako ponašaju moraju očekivati da ćemo uzvratiti“, rekao je Scholz.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada