Biden pozvao na veću predanost klimatskim ciljevima

Ruski rat samo povećava hitnost da svijet izađe iz svoje ovisnosti o fosilnim gorivima, rekao je američki predsjednik.

Joe Biden je upozorio da je na kocki 'sam život na planeti' (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je zbog rata u Ukrajini važnije nego ikad uložiti veće napore u borbu protiv klimatskih promjena, pozivajući sve zemlje da se usklade s ciljevima za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijevih.

“Ruski rat samo povećava hitnost da svijet izađe iz svoje ovisnosti o fosilnim gorivima”, rekao je on na konferenciji COP27 u Egiptu.

Biden je upozorio da je na kocki “sam život na planeti” i naglasio da je SAD “na putu” da ostvari obećanje da će smanjiti emisije za 50 do 52 posto do 2030. u odnosu na 2005. godinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Izbjeći klimatski pakao’

SAD će uraditi svoj dio kako bi izbjegli “klimatski pakao”, kazao je, citirajući upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa izrečeno ranije ove sedmice.

U pogledu smanjenja emisija metana, Biden je rekao da se više od 130 zemalja pridružilo toj inicijativi, što pokriva više od polovine globalnih emisija metana.

Kazao je da je smanjenje emisija metana za 30 posto do 2030. godine najbolja šansa da cilj od 1,5 stepeni bude dostižan.

Biden je na konferenciji o klimi proveo samo nekoliko sati, a nakon nje putuje u Kambodžu.

Većinu konferencije je propustio zbog izbora za Kongres u SAD-u.

Izvor: Agencije