Vojni stručnjak: Razlozi zbog kojih je Rusija napustila Herson

Politika koju je odobrio Kremlj, prema riječima francuskog vojnog stručnjaka, da se pod svaku cijenu zadrže okupirane teritorije, sudara se sa stvarnošću.

Ukrajinske snage na hersonskom frontu pripremaju se za sljedeću fazu (Anadolija)

Rusija je naredila povlačenje svojih snaga iz grada Hersona, jedine regionalne prijestolnice koju je okupirala od početka svoje invazije na Ukrajinu 24. februara, zbog čega se postavlja pitanje: šta ju je potaknulo na takav potez i kakve su njegove posljedice?

Kako bi rasvijetlili ovaj potez i njegove posljedice, francuski list Le Figaro intervjuirao je Cedrica Masa, povjesničara i vojnog stručnjaka koji pomno prati rat u Ukrajini od njegovih prvih dana. Odmah na početku je pojasnio kako moramo biti oprezni po ovom pitanju.

Naglasio je da se ne može sa sigurnošću tvrditi da Rusija povlači svoje snage, osim ako to ne potvrde sami Ukrajinci ili dok ne postane jasno da se njihova vojska rasporedila na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

Međutim, dodaje da se Rusi već neko vrijeme pripremaju za evakuaciju područja, jer su već premjestili svoju tešku opremu, a zatim postupno uništili sve što nisu mogli nositi, poput mostova i ostalog, nakon što su evakuirali stanovnike s tog područja.

S druge strane, francuski vojni stručnjak predviđa da će ukrajinsko vojno napredovanje biti komplicirano, pravdajući to činjenicom da su Rusi, zasigurno, ostavili za sobom eksplozivna sredstva ili mine kako bi usporili napredovanje ukrajinske vojske i izazvali što veće gubitke u njihovim redovima.

Mas je istaknuo kako je ruska strategija vrlo jasna jer polazi od toga da zimu moraju prebroditi s minimalnim gubicima, što zahtijeva evakuaciju vojnika s područja na kojima im mogu biti naneseni veliki gubici.

Vojni pritisak

Što se tiče ruske vojske, bit će lakše braniti lijevu obalu Dnjepra, tim više što ukrajinska vojska ne prestaje vršiti vojni pritisak na njih u ovom području.

Vojni stručnjak je rekao da ovo povlačenje, ako se potvrdi, govori o dvije stvari: prvo, o ukrajinskoj vojnoj nadmoći nad Rusijom, posebno nakon iznenadnog napada na Harkiv tokom ljeta, koji je pokazao da su Ukrajinci preuzeli inicijativu, u čemu im je pomogla njihova brojčana nadmoć i stalno poboljšanje učinkovitosti.

Druga stvar je nizak moral ruskih vojnika, jer mnogi smatraju da su žrtvovani, pa se ne žele boriti.

Politika koju je odobrio Kremlj, prema riječima francuskog vojnog stručnjaka, da se pod svaku cijenu zadrže okupirane teritorije, sudara se sa stvarnošću. Čak i da su Rusi htjeli odolijevati, nije bilo sigurno da bi se snage na frontu pokorile njihovoj volji, zato je ruska vojska radije odabrala evakuaciju nego pretrpjela poraz.

Predviđa da će se Ukrajinci suočiti s problemima ako pokušaju napredovati upravo na ovom frontu, jer će njihov sljedeći korak biti napad preko rijeke ili na mjesto gdje su se učvrstili Rusi, koji su pojačali svoje snage trupama iz Hersona.

Međutim, jasno je dao do znanja da je inicijativa danas u rukama Ukrajinaca, koji sada mogu birati lokacije nadolazećih bitaka, što obično razlikuje tabor koji je bliži pobjedi, kako je rekao.

Izvor: Agencije