Španski premijer najavio ukidanje krivičnog djela pobune

Pobuna će se zamijeniti prekršajem s blažm kaznom kako bi se smirila situacija u Kataloniji, najavio je Pedro Sanchez.

Krivična djela počinjena 2017. i ubuduće će biti u krivičnom zakonu, ali ne kao krivično djelo pobune (Reuters)

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će se ukinuti pojam “pobune” u krivičnom zakonu i zamijeniti prekršajem s blažom kaznom kako bi se “smirila situacija u Kataloniji”, gdje je nekoliko separatističkih čelnika osuđeno za to krivično djelo.

Za pobunu, koja podrazumijeva pokušaj nasilnog sprečavanja provedbe zakona ili obavljanja legitimne vlasti, trenutno se u Španiji može izreći zatvorska kazna od osam do 15 godina, ako je počinitelj državni službenik.

Desetak katalonskih političkih čelnika pristalica osamostaljenja od Španije osuđeno je na teške kazne zbog pobune, nakon pokušaja otcjepljenja pokrajine 2017. godine, što je bila najgora politička kriza u novijoj španskoj historiji.

Katalonski separatistički čelnici su poslije pomilovani, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U razgovoru za televizijski kanal La Sexta, Sanchez je rekao da će njegova Socijalistička stranka i partner Unidas Podemos, krajnja ljevica, u petak iznijeti u parlamentu nacrt zakona u kojem bi se krivično djelo pobune zamijenilo drugim prekršajem koji bi se blaže kažnjavao.

‘Teško remećenje javnog reda’

“Iznijet ćemo zakonodavnu inicijativu za reformu krivičnog djela pobune, koje bi se zamijenilo krivičnim djelom uporedivim s onim u drugim evropskim demokratijama: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Švicarskoj”, kazao je on.

Novi prekršaj nazvao bi se “teškim remećenjem javnog reda” i kažnjavao bi se slično kao što je “predviđeno u krivičnom zakonu evropskih demokratija”, dodao je.

“Mislim da će ta inicijativa pomoći u smirivanju situacije u Kataloniji”, ocijenio je Sanchez.

Španlski premijer je rekao da sud i dalje goni bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i drugo dvoje separatističkih čelnika koji su 2017. godine pobjegli u inostranstvo.

“Krivična djela počinjena 2017. godine i ubuduće će biti u našem krivičnom zakonu, ali ne kao krivično djelo pobune, nego kao prekršaj nazvan teško remećenje javnog reda”, kazao je Sanchez.

Izvor: Agencije