Predsjednik UAE-a pozvao Netanyahua da posjeti Abu Dhabi

Pobjednik na posljednjim parlamentarnim izborima u Izraelu kaže da ga je šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan pozvao da posjeti Ujedinjene Arapske Emirate.

UAE i Izrael su u septembru 2020. godine potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, a domaćin potpisivanja bila je Bijela kuća

Nekadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima, izjavio je da ga je predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pozvao da posjeti Abu Dhabi kako bi unaprijedili bilateralne veze.

“Sada sam razgovarao sa svojim prijateljem, predsjednikom UAE-a, šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, i dogovorili smo se da dalje unapređujemo odnose nakon historijskog mirovnog sporazuma koji smo zajedno postigli”, napisao je Netanyahu na Twitteru u četvrtak, prenosi Anadolija.

Dodao je da ga je Al Nahyan pozvao da posjeti Abu Dhabi kako bi unaprijedili bilateralne odnose te mu se zahvalio na razgovoru i “odličnom odnosu” među njima.

Sporazum o normalizaciji odnosa

Al Nahyan je čestitao Netanyahuu na pobjedi na nedavnim izborima za Knesset, naglašavajući želju UAE-a da ojača pozitivna partnerstva u regiji, navodi državna novinska agencija Emirates.

Netanyahu i njegov desničarski blok osigurali su potpunu većinu u Knessetu, koji ima 120 zastupničkih mjesta, što mu je omogućilo da formira nadolazeću vladu.

UAE i Izrael su u septembru 2020. godine potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, a domaćin potpisivanja bila je Bijela kuća.

Od tada su dvije zemlje razmijenile zvanične posjete visokih zvaničnika i potpisale desetke bilateralnih sporazuma u različitim oblastima, uključujući investicije, bankarske usluge i turizam.

Izvor: Agencije