Otvara se put da EU oslobodi blokirana sredstva Mađarskoj

Mađarska je jedina zemlja EU-a čiji plan za postcovid obnovu (5,8 milijadi eura subvencija) još nije dobio zeleno svjetlo od Brisela da joj se oslobodi ta suma.

Evropska komisija ovog mjeseca treba da procijeni da li su mjere koje je Mađarska uvela oko borbe protiv korupcije dovoljne da izbjegne suspenziju (Reuters)

Mađarska je postigla sporazum sa Evropskom komisijom o uvođenju reformi za jačanje nezavisnosti sudstva, što je ključni zahtjev Brisela za oslobađanje sredstava za njen plan obnove, javili su evropski izvori.

Mađarska je jedina zemlja EU-a čiji plan za postcovid obnovu (5,8 milijadi eura subvencija) još nije dobio zeleno svjetlo od Brisela da joj se oslobodi ta suma.

Ako plan ne bude bio odobren prije kraja godine, 70 posto sredstava će biti izgubljeno.

Prema evropskom izvoru, Budimpešta je konačno prihvatila uvjete koje je Evropska komisija tražila oko reformi da bi se ojačala nezavisnost sudskog sistema. Te promjene treba da budu uvedene prije marta 2023. godine, a ukoliko ne budu novac neće biti dat, navode izvori, prenosi agencija Beta.

Zahtjevi Brisela

Mađarska je također posljednjih mjeseci usvojila mjere za borbu protiv korupcije, što je još jedan zahtjev Brisela da deblokira sredstva.

Prema dogovorenim reformama imenovanja na ključne funkcije u sudskom sistemu treba da prođu preko Nacionalnog vijeća za sudstvo, nezavisnog tijela čija će uloga biti ojačana.

Među drugim mjerama, prema istom izvoru, mađarska vlada više neće imati mogućnost da osporava odluke sudova pred Ustavnim sudom, koji je “politički biran”, i Vrhovni sud neće više moći da sprečava mađarske sudije da se obrate Sudu pravde EU-a.

Borba protiv korupcije

Evropska komisija treba da ima sastanak 22. novembra posvećen razmatranju mađarskog plana obnove, rekao je drugi izvor u Briselu.

Pored toga, zbog zabrinutosti Brisela oko korupcije u Mađarskoj, Evropska komisija je pokrenula proceduru protiv Budimpešte preteći da će suspendovati isplatu 7,5 milijardi eura evropskih fondova toj zemlji.

Komisija ovog mjeseca treba da procijeni da li su mjere koje je Mađarska uvela oko borbe protiv korupcije dovoljne da izbjegne tu suspenziju, a konačnu odluku će donijeti Vijeće EU-a (zemlje članice) u decembru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada