Njemački parlament odobrio produžavanje rada tri nuklearne elektrane

Njemački parlament odobrio je odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine aprila sljedeće godine kako bi bila spriječena moguća energetska kriza.

Shodno prijašnjim planovima Njemačke za postepeno ukidanje nuklearne energije, tri elektrane su trebale biti zatvorene krajem 2022. godine (Reuters)

Njemački parlament odobrio je u petak odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine aprila sljedeće godine kako bi bila spriječena moguća energetska kriza.

Bundestag je odlučio da posljednje tri njemačke nuklearne elektrane Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland privremeno nastave s radom do 15. aprila iduće godine, prenosi Anadolija.

Za izmjene Zakona o atomskoj energiji glasalo je 375 zastupnika, 216 je bilo protiv, a 70 suzdržano.

Shodno prijašnjim planovima Njemačke za postepeno ukidanje nuklearne energije, tri elektrane su trebale biti zatvorene krajem 2022. godine.

Budućnost nuklearnih elektrana

Konačnu će odluku donijeti gornji dom parlament koji bi o tome trebao odlučivati na sjednici 25. novembra.

Njemački kancelar Olaf Scholz donio je odluku u oktobru ove godine da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine aprila sljedeće godine. Danima su trajale rasprave stranaka u vladajućoj koaliciji, FDP-a i Zelenih, o tome da li i koliko dugo tri aktivne nuklearne elektrane treba da nastave s radom.

Njemački zvaničnici u septembru su govorili da će se držati svojih planova o zatvaranju nuklearnih elektrana do kraja ove godine, ali da će zadržati otvorenu opciju njihovog ponovnog aktiviranja u slučaju ozbiljne nestašice energije.

Njemačka je zaustavila tri nuklearna reaktora 2021. godine, a zatvaranje preostala tri zvanično bi označio kraj nuklearne proizvodnje za domaće potrebe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada