Musk nagovijestio da bi Twitter mogao proglasiti bankrot

Twitter neće uspjeti preživjeti predstojeći period, ukoliko ne uspije povećati prihode od pretplate, poručio je Musk uposlenicima.

Musk je upozorio i da bi kompanija sljedeće godine mogla izgubiti milijarde dolara (EPA)

Američki milijarder i novi vlasnik Twittera Elon Musk nagovijestio je da postoji mogućnost da ta kompanija proglasi bankrot.

U prvom obraćanju zaposlenima, Musk je rekao da ne može isključiti bankrot, prenio je Tanjug, dvije sedmice nakon što je preuzeo upravljanje nad kompanijom, piše Reuters, pozivajući se na Bloomberg.

Musk je upozorio da Twitter neće uspjeti „preživjeti predstojeći period“, ukoliko ne uspije povećati prihode od pretplate kako bi nadoknadio pad zarade od oglašavanja.

On je upozorio i da bi kompanija sljedeće godine mogla izgubiti milijarde dolara.

Musk, koji je pored Twittera vlasnik kompanije SpaceX i većinskog paketa akcija u kompaniji Tesla Motors, u mailu koji je poslao radnicima naveo je da rad od kuće više neće biti dozvoljen i da će se od njih očekivati najmanje 40 sati rada sedmično u kancelariji.

Prošle sedmice, Musk je rekao da će misija te kompanije biti da postane najtačniji svjetski izvor informacija.

“Twitter mora postati najtačniji izvor informacija na svijetu. To je naša misija”, napisao je Musk u objavi na Twitteru, prenio je AP.

Twitter je ranije najavio da će započeti naplatu servisa za verifikaciju naloga u visini od 7,99 američkih dolara mjesečno.

Naplata će biti uvedena nakon međuizbora u SAD-u 8. novembra, prenio je Rojters.

Upozorenje regulatora i mogućnost kazne

Burno preuzimanje Twittera od strane Muska nastavilo je stvarati pometnju u četvrtak, nakon ostavki čelnika društvene mreže i rijetkog upozorenja američke agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (FTC).

“S velikom zabrinutošću pratimo zadnje događaje u Twitteru. Nijedan glavni direktor ni kompanija nisu iznad zakona”, rekao je glasnogovornik FTC-a.

Podsjetio je da platforma mora poštovati određena pravila po uslovima ugovora potpisanog s agencijom o sigurnosti i povjerljivosti podataka.

Spomenuti ugovor, izmijenjen ove godine, “pruža nam nove alate kako bismo bili sigurni da će se poštovati i spremni smo koristiti se njima”, dodao je glasnogovornik, aludirajući na novčanu kaznu koju FTC može odrediti.

Vlasnik Tesle i SpaceX-a otpustio je polovinu od 7.500 radnika kalifornijske kompanije prije sedmicu, deset dana pošto ju je preuzeo i postao njezin jedini rukovodilac.

Washington Post piše da je otišlo više direktora, pa tako i čelnici za povjerljivost podataka i za poslovanje u skladu sa zakonima i s propisima, prenielaje Hina, pozivajući se AFP.

Musk zabrinjava mnoge vlasti, oglašivače, organizacije za zaštitu manjina i korisnike.

Više puta je pokušao umiriti sve napominjući da se moderiranje sadržaja, zaštita od zlouporabe na platformi, nije promijenilo.

Izvor: Agencije