Izvinjenje KFC-a zbog poziva Nijemcima da obilježe godišnjicu ‘Kristalne noći’ piletinom i sirom

Američki lanac se izvinio za slanje notifikacije njemačkim korisnicima, navodeći da se radi o grešci.

Odmah ćemo provjeriti naše interne procese kako se ovo ne bi desilo ponovo, poručili su iz KFC-a (Reuters)

KCF se izvinio što je njemačkim mušterijama poslao notifikaciju u kojoj ih je pozvao da obilježe godišnjicu početka pogroma Jevreja, poznatom kao „Kristalna noć“ (Kristallnacht), pečenom piletinom i sirom.

Američki lanac brze hrane korisnicima je u srijedu poslao notifikaciju u kojoj im je preporučio da se „počaste“ na  godišnjicu „Kristalne noći“ iz 1938. godine, prema korisnicima Twittera koji su podijelili fotografije poruke na njemačkom jeziku.

„Komemoracija Kristalne moći – počastite se sa više mekanog sira i hrskave piletine. Sada u KFCheese!“, stajalo je u poruci.

Sat kasnije, uslijedilo je izvinjenje, pišu njemačke novine Bild.

„Jako nam je žao. Odmah ćemo provjeriti naše interne procese kako se ovo ne bi desilo ponovo. Molimo izvinite za ovu grešku“, napisali su.

„Kristalna noć“ ime je dobila po gomilama polomljenog stakla koje je zasulo ulice njemačkih gradova u napadima nacističkih grupa na jevrejske domove, radnje i sinagoge.

‘Slanje neodobrenog sadržaja’

Najmanje 91 Jevrej je tada ubijen, opljačkano je 7.500 jevrejskih radnji, dok je oko 30.000 muškaraca uhapšeno, u uvodu za Holokaust u kojem je ubijeno oko šest miliona Jevreja.

U izjavi dostavljenoj magazinu Newsweek, njemačka ispostava KFC-a konstatovala je da je poruka „automatska notifikacija“ i da je ekipa koristila „poluautomatske procese kreiranja sadržaja vezane uz kalendar”, koji uključuju i određene datume.

„U ovom slučaju, nije praćen naš interni revizorski proces, što je rezultiralo slanjem neodobrenog sadržaja“, dodali su.

Lanac restorana dodao je da se „iskreno“ izvinjava“ za „neplaniranu, bezosjećajnu i neprihvatljivu poruku“.

Tim KFC-a je obustavio komunikaciju ove vrste do završetka istrage.

Izvor: Al Jazeera i agencije