Biden i Xi će razgovarati o ‘odgovornom’ pristupu njihovim odnosima

Dvojica čelnika, kojima će to biti prvi susret licem u lice od izbora Joea Bidena, razgovarat će o tome kako na odgovoran način upravljati međusobnim odnosima, saopćila je Bijela kuća.

Joe Biden i Xi Jinping, koji su već više puta razgovarali putem telefona i video-konferencija, razgovarat će o nizu "međunarodnih i regionalnih" pitanja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće, ne spominjući direktno sudbinu Tajvana (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u 14. novembra s kineskim kolegom Xi Jinpingom na Baliju u Indoneziji, na margini samita G20, objavila je Bijela kuća.

Dvojica čelnika, kojima će to biti prvi susret licem u lice od izbora Joea Bidena, razgovarat će o tome kako “na odgovoran način upravljati” međusobnim odnosima, nastojeći “sarađivati ondje gdje im se interesi poklapaju”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Joe Biden i Xi Jinping, koji su već više puta razgovarali putem telefona i video-konferencija, razgovarat će o nizu “međunarodnih i regionalnih” pitanja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće, ne spominjući direktno sudbinu Tajvana.

‘Crvene linije’

“Ono što želim postići s njime, kada budemo razgovarali, jest utvrditi koje su to crvene linije” koje moramo poštovati, rekao je u srijedu Biden novinarima u Washingtonu.

“Doktrina o Tajvanu nije se nimalo promijenila”, naglasio je, izbjegavši ponoviti svoju raniju izjavu da će američka vojska braniti Tajvan ako bude napadnut.

Xi Jinping je prošli mjesec dobio treći mandat na čelu Kineske Komunističke partije, utvrdivši svoj status najutjecajnijeg kineskog čelnika od Mao Tse-tunga.

Izvor: Agencije