Izjednačena borba za Senat, Zastupnički dom bliži republikancima

U utrci za kontrolu nad Senatom presudit će rezultati izbora u Georgiji, Nevadi i Arizoni, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Donji dom Kongresa SAD-a.

Republikanci i demokrate su izjednačeni u utrci za Senat sa po 48 osvojenih mjesta (EPA)

Na osnovu do sada izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u utrci za Senat sa po 48 osvojenih mjesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Zastupnički dom.

U utrci za kontrolu nad Senatom presudit će rezultati izbora u tri savezne države – Georgiji, Nevadi i Arizoni, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Dosadašnji senator iz savezne države Georgija, demokrata Raphael Warnock, i republikanski izazivač Herschel Walker odmjerit će snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra, jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Demokrate gube većinu u Zastupničkom domu

Da li će Georgia po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisit će od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi, na kojim republikanci pokušavaju izbaciti iz utrke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, prenosi AP.

U međuvremenu je objavljeno da je republikanski senator Ron Johnson porazio demokratu Mandelu Barnesa i sačuvao još jedno mjesto u Senatu za republikanace, dok je ujedno spriječio Barnesa da uđe u historiju kao prvi senator Afroamerikanac države Wisconsin, prenosi Glas Amerike (VoA).

Na izborima za Zastupnički dom do sada su republikanci osvojili 206 mjesta, a demokrate 187 mandata.

U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrate imaju “tanku” većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je poslije ovih izbora izgubiti, navodi BBC.

U Arizoni i Nevadi broje glasove uz policijsko osiguranje

Izborne komisije širom SAD-a još verificiraju glasove i, kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili sedmicama.

Službe sigurnosti Arizone i Nevade su u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih postizbornih protesta i navoda o izbornoj prevari, dok se pripremaju za višednevno brojanje glasova koje će odrediti konačne rezultate ključnih utrka za guvernera i Senat, prenlosi Reuters.

Stotine hiljada glasova i dalje su neprebrojane u tim državama, koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom.

Izborni zvaničnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka.

Uprkos strahu od nasilja i zastrašivanja glasača sedmicama prije izbora u utorak, zvaničnici su rekli da su izbori protekli glatko u obje države i da se povećana prisutnost snaga reda isplatila.

‘Znamo kako građanski nemiri izgledaju’

Šerif okruga Maricopa Paul Penzone je za Reuters kazao da je njegova stanica rasporedila helikoptere, bespilotne letjelice, policajce na konjima i nadgledala ljude koje je smatrala potencijalno problematičnima na društvenim mrežama sedmicu prije izbora.

Dodao je da ostaju u stanju pripravnosti.

Ograde i barikade su podignute oko biračkih odbora, kako bi se spriječio prodor demonstranata, rekao je.

“Poduzeli smo sve primjerene mjere. Znamo kako građanski nemiri izgledaju i kako masovni mogu biti”, kazao je Penzone.

Otprilike 400.000 glasova još uvijek nije prebrojano u okrugu Maricopa, rekli su izborni zvaničnici.

Utrka za guvernera i Senat i dalje je neizvjesna, uz prebrojanih oko 70 posto glasova.

Teoretičari izborne prevare uznemiravali osoblje

Republikanska kandidatkinja za guvernerku i teoretičarka zavjera Kari Lake isticala je kvar oko 60 električnih mašina za brojanje glasova, što je izazvalo strah da bi, izgubi li, to mogla zloupotrijebiti.

Jamie Rodriguez, nezavisna izborna zvaničnica u okrugu Washoe u Nevadi, rekla je da su u vrijeme predizbora teoretičari izborne prevare uznemiravale njeno osoblje.

Njena prethodnica je ljetos podnijela ostavku, a kao razlog je navela prijetnje koje je dobila nakon što je bivši predsjednik Donald Trump lažno tvrdio da je na izborima 2020. godine izgubio zbog izborne prevare.

U okruzima Washoe i Clark, koji čine 90 posto glasova savezne države Nevada, još uvijek nisu prebrojani deseci hiljada glasačkih listića poslanih poštom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada