Rusija uvodi osnovnu vojnu obuku u škole širom zemlje

Još nije jasno kako će na ovu najavu reagirati rusko društvo, pošto je mobilizacija za rat u Ukrajini izazvala proteste širom zemlje.

Kursevi bi trebali trajati 35 sati u periodu od pet dana (Reuters)

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov objavio je da će u nastavni plan i program ruskih škola biti uvedena osnovna vojna obuka, što je proces koji se dešava u jeku ruske invazije na Ukrajinu i zbog čega je Rusija pod neviđenim zapadnim sankcijama.

“Vojna obuka će biti uvedena u škole od sljedeće akademske godine. Trenutno radimo na nacrtu kurikuluma, a nakon 1. januara 2023. godine kreće testiranje”, rekao je on u razgovoru s novinarima, javila je agencija RIA.

Ranije je rusko Ministarstvo obrazovanja u odgovoru na upit Sergeja Mironova, lidera Pravedne Rusije, frakcije u ruskom parlamentu, poručilo da rade na razvijanju kurseva osnovne vojne obuke koji će se održavati u školama i na fakultetima.

Sukob demonstranata i policije

Kursevi bi trebali trajati 35 sati u periodu od pet dana.

Još nije jasno kako će na ovu najavu reagirati rusko društvo, pošto je mobilizacija za rat u Ukrajini izazvala proteste širom zemlje, koji su nerijetko pretvoreni u sukob demonstranata i policije.

Organizacije koje prate dešavanja u Rusiju izvijestile su o stotinama uhapšenih na antivladinim protestima, dok su brojni mediji koji se protive ratu u Ukrajini ugašeni ili su njihovi novinari pritvoreni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada