Putin ne učestvuje na samitu Grupe G20

Rusku delegaciju vodit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, tvrde iz ruske ambasade u Indoneziji.

Ruska agencija RIA objavila je da bi se Putin mogao obratiti sudionicima samitu videolinkom (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu Grupe G20 na Baliju iduće sedmice, saopštila je u četvrtak ruska ambasada AFP-u, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima ruskog čelnika.

“Mogu potvrditi da će (ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov voditi rusku delegaciju na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno”, rekla je Julija Tomska, direktorica protokola u ruskoj ambasadi u Indoneziji.

Ruska agencija RIA objavila je da bi se Putin mogao obratiti sudionicima samitu videolinkom, prenijela je Hina.

Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. novembra.

Sergej Lavrov je ranije napustio skup ministara vanjskih poslova G20 u julu na Baliju, nakon kritike nekoliko kolega zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pritisak Zapada na Indoneziju

Indonezija je bila izložena snažnom pritisku Zapada da isključi Rusiju sa samita zbog rata u Ukrajini, no, zemlje jugoistočne Azije su se odlučile za politiku nezavisnu o velikim blokovima i istakle da zemlja domaćin mora biti neutralna.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je u augustu da je Vladimir Putin prihvatio njegov poziv na samit, ali je ranije ove sedmice rekao Financial Timesu da je iz nedavnog razgovora s njih dobio dojam da će ruski lider izostati.

Na samitu će učestvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je prošle sedmice upozorio da neće sudjelovati ako bude prisutan Putin.

Indonezija je potvrdila dolazak 17 čelnika, među kojima i kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog Joea Bidena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada