Nizozemska pristala na saradnju s Italijom u istrazi o Bookingu

Italijanska porezna policija Guardia di Finanza ustvrdila je da Booking od 2013. do 2019. nije platio 153 miliona eura poreza na dodanu vrijednost.

Istražitelji ispituju poresku praksu digitalne platforme za najam smještaja Booking (EPA)

Nizozemske vlasti pristale su sarađivati ​​s italijanskim tužiteljima u istrazi o spornoj poreznoj praksi digitalne platforme za najam smještaja Booking.

Italijani su istragu protiv Bookinga, sa sjedištem u Nizozemskoj, pokrenuli 2018. godine kako bi utvrdili kako regulira oporezivanje usluga smještaja koji je rezervisan preko njegove web stranice.

U junu prošle godine italijanska porezna policija Guardia di Finanza ustvrdila je da Booking od 2013. do 2019. nije platio 153 miliona eura poreza na dodanu vrijednost (PDV).

‘Financi’ smatraju da je Booking nenaplatom poreza naškodio drugim hotelskim grupama.

Kompanija pak tvrdi da PDV moraju naplaćivati vlasnici hotela i pansiona.

Nizozemski suci sada su konačno prihvatili evropski istražni nalog koji im je Italija poslala kako bi tužitelji mogli zaključiti istragu, a upućeni izvor tvrdi da bi taj potez mogao odigrati odlučujuću ulogu u postupku.

Italijani su prvi nalog poslali u avgustu 2018. godine, ali nizozemski su ga tužitelji u maju 2019. odbili. Drugi zahtjev poslan je u avgustu 2019. i rezultirao je sastankom u prošlom mjesecu.

Ispitivanje bivšeg finansijskog direktora

Sastanak je iznjedrio pomak, tvrdi izvor, a u njemu su sudjelovali rotterdamska tužiteljica Cornelia Becker, dužnosnici nizozemske porezne policije i agencije za prihode i zamjenik državnog tužitelja u Genovi Francesco Pinto i njegov kolega Giancarlo Vona, voditelji istrage.

Glasnogovornica nizozemskog državnog tužilaštva potvrdila je pristanak na saradnju, a Booking je saopćio da sarađuje s dužnosnicima u obje članice EU-a.

“Nastavljamo razgovore i saradnju s poreznim vlastima – u Italiji i u Nizozemskoj”, rekao je za Reuters glasnogovornik Bookinga.

Italijani su zatražili ispitivanje glavnog finansijskog direktora Bookinga od 2013. do 2019. Oliviera Bisseriera i Marcele Martin, koja je tu dužnost obavljala od 2019. do 2020.

Bisserier je odbio komentirati slučaj. Martin nije odgovorila na Reutersove elektronske poruke da ga komentira.

Nizozemski i italijanski tužitelji planiraju se ponovno sastati u januaru iduće godine kako bi razmijenili podatke i zajedno ispitali dvoje bivših menadžera u Nizozemskoj, dodao je izvor. Ispitivanje će voditi Nizozemci.

Izvor: Agencije