Newsweek: Je li ‘Putinov kuhar’ postao najveća prijetnja za ruskog lidera

Prigožin nastavlja sticati moć i uspostavljati vojnu strukturu paralelnu s ruskim snagama, što bi moglo predstavljati prijetnju Putinovoj vladavini.

Prigožin može slobodno promovirati sebe i svoje snage dok kritizira dužnosnike Kremlja ili rusku vojsku bez straha od odmazde (Reuters / EPA)

Jevgenij Prigožin, biznismen blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, proteklih sedmica je dospio na naslovnice zbog oštrih kritika rata u Ukrajini.

Prigožin, čiji je nadimak „Putinov kuhar“, otvoreno je kritikovao Ministarstvo odbrane Rusije i njegovog lidera Sergeja Šojgua zbog ruskih poraza na bojnom polju. Krivio je Šojgua za niza katastrofalnih poraza koji su natjerali ruske snage na povlačenje.

Ukrajinske kontraofanzive dovele su do ponovnog zauzimanja dijelova teritorija na jugu i sjeveroistoku od strane snaga Kijeva.

U međuvremenu, plaćenici iz Prigožinove grupe Wagner, zloglasne privatne jedinice, podržavaju ruske trupe u naporima da osvoje teritorije u Ukrajini.

Zbog toga, američki magazin Newsweek je postavio pitanje da li je Prigožin postao najveća prijetnja Putinu.

Analitičari i think-tankovi procijenili su da Prigožin ima prikrivene motive u slanju trupa u rat, dok su stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), američkog think-tanka za odbranu i vanjske poslove, procijenili da bi ta organizacija mogla “predstavljati prijetnju Putinovoj vladavini“.

Sve glasniji u ruskoj političkoj sferi

Analitičara ISW-a su prošle sedmice rekli da Prigožin nastavlja sticati moć i uspostavljati vojnu strukturu paralelnu s ruskim oružanim snagama, što bi moglo predstavljati prijetnju Putinovoj vladavini – barem unutar informacijskog prostora.

Prigožin učinkovito gradi “konstituent” pristaša i sopstvene borbene snage koje nisu pod direktnom kontrolom ruske vojske ili Ministarstva odbrane, rekao je think-tank, dodajući da on može slobodno promovirati sebe i svoje snage dok kritizira dužnosnike Kremlja ili rusku vojsku bez straha od odmazde, piše magazin.

ISW je također u ponedjeljak objavio da, s obzirom na to da ruski novinari često pitaju Prigožina o njegovim ambicijama za Kremlj, to pokazuje da je stvorio javnu percepciju o svom mogućem dolasku na poziciju moći.

Čini se da izlazi iz sjene i zauzima glasniju poziciju u ruskoj političkoj sferi. U septembru je priznao da je osnovao grupu Wagner, a u ponedjeljak je sarkastično priznao izvještaje Bloomberga o njegovoj umiješanosti u izbore na sredini mandata u SAD-u 2022.

No, može li Prigožin zaista predstavljati najveću prijetnju Putinovoj vladavini?

Ivan Klyszcz, istraživač Međunarodnog centra za odbranu i sigurnost, rekao je za Newsweek da nedavno otvaranje Wagnerovih prostorija u raznim dijelovima Rusije pokazuje Prigožinovu smjelost da djeluje na otvorenom.

Moguće suprotstavljanje Putinu

Prigožin također ima veliku moć uticaja jer je Putin postao ovisan o njemu u pogledu ljudstva u ratu i uticaja u inostranstvu, rekao je Klyszcz.

Ocijenio je da u ovoj fazi nije sasvim jasno kako će Prigožin iskoristiti tu polugu, ali je rekao da je moguće da će se na kraju suprotstaviti ruskom čelniku.

“Vjerojatno će težiti proširivanju svog uticaja u državnoj politici. U tom smislu, Putin će mu biti dužan izaći ususret. Inače, Putin riskira otuđiti moćnog saveznika koji bi se doista mogao okrenuti protiv njega, ili barem prestati sarađivati s njim”, rekao je Klyszcz.

Otvaranje Wagnerovih prostorija u raznim dijelovima Rusije pokazuje Prigožinovu smjelost da djeluje na otvorenom (Reuters)

Krista Viksnins, programska asistentica u Transatlantskom odbrambenom i sigurnosnom programu Centra za analizu evropske politike (CEPA), izrazila je sumnju da Prigožin predstavlja najveću prijetnju Putinovoj vladavini, ističući da je svako ko je pokušao odgovoriti Putina od vođenja rata, bio neuspješan.

“Iako su bili uticajni, ruski oligarsi uopšte nisu spriječili Putina da napadne Ukrajinu. Novac vam daje više moći u Rusiji, ali na kraju, ovo je Putinov rat u Ukrajini”, rekla je.

“Ostaje za vidjeti mogu li oligarsi poput Prigožina promijeniti tok rata u Ukrajini.”

Rezervni plan za Putinov odlazak

Nedavne Prigožinove medijske aktivnosti mogle bi ukazati na njegovu sve veću zabrinutost oko Putinovog ostanka na vlasti, smatra Vlad Mihnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na Univerzitetu Oxford.

Mihnenko je za Newsweek rekao da i Prigožin i čečenski čelnik Ramzan Kadirov, koji se također uključio u kritike ruskog ministarstva odbrane, osjećaju da se rat protiv Ukrajine ne odvija “prema planu” i da Putin gubi kontrolu.

“U sve nestabilnijem domaćem okruženju, sumnjao bih da Prigožin i Kadirov prave rezervne planove za trenutak kada Putin odluči odstupiti ili bude svrgnut”, rekao je.

Ovaj stručnjak ukazao je i na nedavne izvještaje Vladimira Ovečkina s Gulagu.net da su Wagnerove plaćenike koji su se vraćali s nedavnih zadataka u zapadnoj i centralnoj Africi Prigožinovi dužnosnici pitali žele li pristati na sudjelovanje u vojnim aktivnostima na teritoriji uže Rusije, uključujući “urbane ratne bitke automatskim oružjem i minobacačima na ulicama Moskve“.

“Ovo sugerira da će Prigožin pokušati igrati ulogu u Putinovoj tranziciji vlasti i da će upotrijebiti vojnu silu, ako bude potrebno, kako bi osigurao vlastiti opstanak”, rekao je Mihnenko.

Izvor: Al Jazeera