‘Le Temps’: Ruski vojnici se obrušili na svoje vođe

Preživjeli u svom pismu optužuju vođe da pokušavaju dobiti medalje i druge ‘nagrade’, uključujući i najvišu titulu ‘heroja Rusije’, ‘bacajući’ vojnike u smrt.

Borbe u Donjecku intenzivirale su se prošle sedmice (Reuters)

U pismu, koje je navodno poslano s prve linije guverneru ruske regije, pripadnici 155. mornaričke brigade ruske Pacifičke flote kažu kako ih je on gurnuo u “besmislenu bitku” u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini.

Šta se zapravo dogodilo u subotu u Pavlivki u ukrajinskoj regiji Donjeck, koju je djelimično okupirala Rusija?

Na ovo pitanje je pokušao odgovoriti Luis Lema, kolumnista švicarskog lista Le Temps, koji na samom početku ističe da je izbila nezapamćena polemika između ruskih vojnih vlasti i poznatih ruskih vojnih analitičara u vezi s onim što je opisano kao ”pokolj” nad elitnim ruskim vojnim odredom. Oko 300 vojnika, koji spadaju među najbolje obučene u vojsci, njihovi komandanti poslali su u smrt u nastojanju da dobiju priznanje Kremlja, navodi se u izvještaju.

Pripadnici 155. brigade oštro su kritizirali visokog ruskog komandanta u rijetkom suprotstavljanju, optužujući vlasti da ”skrivaju” broj žrtava ”zbog straha od odgovornosti”.

U pismu se navodi da su četiri dana borbi u Pavlivki uzrokovale gubitak polovine opreme brigade, dok je 300 marinaca poginulo, ranjeno ili se vode kao nestali.

Zahtijevaju nezavisnu istragu

Pismo, koje je objavio proruski račun povezan s Wagnerovim plaćeničkim snagama, izazvalo je bijes ruskih analitičara čija mišljenja obično prate stotine hiljada ljudi.

Preživjeli u svom pismu optužuju vođe da pokušavaju dobiti medalje i druge “nagrade”, uključujući i najvišu titulu “heroja Rusije”.

Zahtijevali su da se provede nezavisna istraga o ovom incidentu, pod uvjetom da u tu istragu ne budu uključeni spomenuti čelnici, pa čak ni načelnik Generalštaba general Valerij Gerasimov.

Rusko Ministarstvo odbrane demantiralo je sadržaj ovog pisma, a glasnogovornik, čije ime nije spomenuto, optužio je ukrajinske obavještajne službe da stoje iza njega.

Međutim, ono što su objavili ruski vojni analitičari odjeknulo je ​​među porodicama vojnika poginulih u borbama, zbog čega postoji prijetnja od izbijanja antiratnih demonstracija unutar Rusije.

Izvor: Agencije