Iran pristao na inspekciju IAEA-e ovog mjeseca

Pristanak Irana se dogodio uoči kvartalnog sastanka odbora guvernera IAEA-e iduće sedmice na kojem se očekuje da zapadne sile pozovu Iran na saradnju, potez koji obično izazove bijes Irana.

Iran je posljednjih mjeseci instalirao stotine naprednih centrifuga za obogaćivanje uranija u podzemnim postrojenjima Natanz i Fordow (EPA)

Iran je pristao na inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ovog mjeseca koja bi dala odgovore na pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri mjesta, stoji u izvještaju agencije u koje je Reuters imao uvid.

Pristanak Irana se dogodio uoči kvartalnog sastanka odbora guvernera IAEA-e iduće sedmice na kojem se očekuje da zapadne sile pozovu Iran na saradnju, potez koji obično izazove bijes Irana, prenosi Hina.

Pitanje porijekla čestica uranija postalo je prepreka u širim razgovorima o obnovi nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015. Teheran sada u u okviru pregovora traži da prestanu inspekcije IAEA-e.

Obogaćivanje uranija

Sporazum iz 2015. je ograničio iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija. Godine 2018. je tadašnji američki predsjednik Donald Trump izašao iz pakta i ponovno uveo sankcije Teheranu.

Iran je odgovorio tako što je prekršio ograničenja, više od onih predviđenih sporazumom.

Posljednjih je mjeseci instalirao stotine naprednih centrifuga za obogaćivanje uranija u podzemnim postrojenjima Natanz i Fordow.

Izvor: Agencije