Evropska komisija predlaže jačanje kibernetičke odbrane i bolju pokretljivost vojske

Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i međunarodni poredak utemeljen na pravilima, rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell.

Akcijski plan o vojnoj mobilnosti trebao bi pomoći evropskim snagama da bolje, brže i u dovoljnoj mjeri odgovore na krize koje izbijaju na vanjskim granicama EU-a i izvan njih (EPA)

Evropska komisija je u četvrtak predložila dva akcijska plana, o kibernetičkoj odbrani i o mobilnosti vojnih snaga, uslijed pogoršanog sigurnosnog okruženja nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Novom kibernetičkom odbranom EU želi pojačati saradnju i investicije radi bolje zaštite, odvraćanja i odbrane od sve većeg broja kibernetičkih napada.

Akcijski plan o vojnoj mobilnosti trebao bi, kako je prenijela Hina, pomoći evropskim snagama da bolje, brže i u dovoljnoj mjeri odgovore na krize koje izbijaju na vanjskim granicama EU-a i izvan njih.

Veća sposobnost oružanih snaga

Trebao bi povećati sposobnost EU-a da podupre države članice i partnere u pogledu prevoza trupa i njihove opreme kroz bolju povezanost zaštićene infrastrukture.

Plan predviđa i pojačanu saradnju s NATO-om i promociju povezanosti i dijaloga s ključnim partnerima.

“Rat je ponovno na našim granicama. Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i međunarodni poredak utemeljen na pravilima”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Komisija navodi da su kibernetički napadi na članice EU-a pozivi na buđenje, da se mora učiniti više na zaštiti građana i oružanih snaga te da treba pojačati saradnju s NATO-om.

Izvor: Agencije