Biden se namjerava ponovo kandidirati za predsjednika SAD-a

Aktuelni predsjednik iz Demokratske stranke je izbore na polovini mandata nazvao dobrim danom za demokratiju i dodao da je spreman sarađivati s republikancima.

Joe Biden će u novembru navršiti 80 godina (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako se namjerava ponovno kandidirati na tu dužnost i da će konačnu odluku o tome donijeti početkom iduće godine, nakon što je objavio da su rezultati upravo održanih međuizbora dobri za demokratiju.

Biden će u novembru navršiti 80 godina, a njegov savjetnik rekao je kako su pripremni razgovori za kampanju u 2024. godini u toku.

Naša namjera je kandidirati se ponovo, rekao je Biden reporterima u Bijeloj kući te dodao kako i njegova porodica to želi, no da ne osjeća požurivanje da donese konačnu odluku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Utorak – dobar dan za demokratiju’

Bidenova objava uslijedila je nakon američkih međuizbora, u kojima su republikanci, prema dosadašnjim podacima, na putu da preuzmu kontrolu nad  Zastupničkim domom Kongresa SAD-a, dok je utrka za Senat neizvjesna.

Dužnosnici Bijele kuće su osjetili olakšanje pošto su demokrate na izborima prošle bolje nego što je se očekivalo.

Biden je predizbornu kampanju fokusirao na sprečavanje prijetnji za američku demokratiju, osiguravanje prava na pobačaj i veličanje svojih ekonomskih politika.

Demokrata Biden je izbore na polovini mandata nazvao “dobrim danom za demokratiju“ i dodao da je spreman sarađivati s republikancima.

Kazao je kako će se sastati s liderima demokrata i republikanaca kako bi “razgovarao kako raditi zajedno do kraja godine“, nakon putovanja u Indoneziju radi sastanka G20.

”Bio je dobar dan za demokratiju“, rekao je Biden referirajući se na izbore u utorak.

‘Glasači su još uvijek frustrirani’

Istakao je kako je demokratija bila testirana proteklih godina, ali da je glasanjem američki narod progovorio i dokazao još jednom kako je demokratija ono što jesu.

Američki predsjednik je kazao kako su “glasači još uvijek frustrirani“, ali dodao kako “administracija tek počinje“, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je optimističan kako će javnost još bolje prihvatiti urađeno.

”Demokrate su imale snažnu noć. Dok su mediji i stručnjaci predviđali ogromni ‘crveni val’, to se nije dogodilo“, rekao je Biden.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada