U Izraelu parlamentarni izbori, rezultat neizvjestan

I bivši premijer Benjamin Netanyahu i aktuelni predsjednik vlade Yair Lapid nadaju se da će dobiti potrebnu većinu od 61 mjesta u Knessetu.

Benjamin Netanyahu traži od birača da mu daju još jednu šansu, čak i u trenutku dok mu se sudi po optužbama za korupciju (EPA)

U Izraelu će u utorak biti održani parlamentarni izbori, a istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je utrka neizvjesna te da se ne može predvidjeti.

Bivši premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio 12 godina na vlasti, traži od birača da mu daju još jednu šansu, čak i u trenutku dok mu se sudi po optužbama za korupciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Aktuelni premijer Yair Lapid sebe je proglasio glasom pristojnosti i jedinstva i nada se da je njegov kratak mandat na čelu prelazne vlade pokazao biračima da neko drugi osim Netanyahua može voditi zemlju.

U fragmentiranom političkom sistemu Izraela ne očekuje se da će ni Netanyahuova tvrdolinijaška partija Likud ni Lapidov centristički Yesh Atid osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje nove vlade.

Umjesto toga, obojica se nadaju da će osigurati potrebnu većinu od 61 mjesta u Knessetu uz podršku manjih političkih saveznika.

Ako nijedan od njih ne uspije, Izrael bi se uskoro mogao suočiti s novim izborima, nakon što je već imao pet glasanja za manje od četiri godine.

Ključ bi mogao biti u arapskim biračima

I Lapidu i Netanyahuu je potrebna velika izlaznost pristalica.

Netanyahu, koji se obraća siromašnijim, religioznim glasačima i glasačima iz malih gradova s “jastrebovim pogledom” na Palestince, proveo je ljeto obilazeći Izrael i držao predizborne govore pristalicama u malom, neprobojnom kamionu.

Lapid, popularan među sekularnim, urbanim biračima, izgradio je ogromnu vojsku dobrovoljaca i partijskih aktivista širom zemlje.

No, ključ izbora mogao bi ležati u palestinskim građanima u Izraelu, koji čine oko 20 posto stanovništva.

Arapski birači, koji su siromašni, zanemarivani i diskriminirani, nemaju simpatije ni prema jednom kandidatu i očekuje se da će njihov odziv biti mali.

Oni koji glasaju favoriziraju Lapida i njegove saveznike, pa ako arapski glasači izađu i u skromnom broju, to bi moglo dati vjetar u leđa Lapidu.

Izvor: Agencije