Sjeverna Koreja upozorila da će reagirati na vojnu vježbu SAD-a i Južne Koreje

SAD i Južna Koreja provode veliku petodnevnu vojnu vježbu na Korejskom poluotoku u kojoj učestvuje 240 borbenih aviona.

U novembru je Sjeverna Koreja održala konferenciju na kojoj je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je da je ta država spremna poduzeti sve neophodne mjere za odbranu od stranih vojnih prijetnji (EPA)

Rukovodstvo Sjeverne Koreje oštro je kritikovalo aktuelnu zajedničku američko-južnokorejsku vojnu vježbu i upozorilo je Sjedinjene Američke Države (SAD) da će primijeniti jače mjere praćenja jer vježbu smatra pripremom za potencijalnu invaziju, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je da je ta država spremna poduzeti sve neophodne mjere za odbranu od stranih vojnih prijetnji.

U saopćenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države glavni krivac za “uništavanje mira i sigurnosti“.

SAD i Južna Koreja sprovode vojnu vježbu

“Ako Sjedinjene Američke Države budu insistirale na ozbiljnim vojnim provokacijama, Sjeverna Koreja će primijeniti snažnije mjere praćenja“, navodi se u saopćenju.

SAD i Južna Koreja provode veliku petodnevnu vojnu vježbu na Korejskom poluotoku u kojoj učestvuje 240 borbenih aviona. Vježba je organizirana u jeku novih tenzija koje su porasle nakon novih raketnih testova Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije