Pomorski dronovi – novo smrtonosno oružje u ukrajinskom arsenalu

Napad na rusku Crnomorsku flotu u regiji Sevastopolj prije nekoliko dana otkriva sve veći značaj bespilotnih letjelica u ruskom ratu protiv Ukrajine, piše ‘Le Figaro’.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je uništilo dronove koji su napali rusku Crnomorsku flotu (EPA)

Francuski list Le Figaro piše da napad bez presedana na rusku Crnomorsku flotu u regiji Sevastopolj prije nekoliko dana otkriva sve veći značaj bespilotnih letjelica u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Novine dodaju, u svom izvještaju, da je takav značaj potaknuo i rusku i ukrajinsku stranu da ojačaju svoj vojni arsenal ovom vrstom letjelica, bilo da je riječ o samoubilačkim dronovima ili standardnim dronovima koji bacaju teret i vraćaju se u svoje baze.

Prema pisanju Le Figara, još jedan aspekt bez presedana je i istovremena upotreba pomorskih i zračnih dronova s vrhunskom preciznošću u gađanju osjetljivih ruskih ciljeva, što je potvrdilo dobar nivo ovladavanja koji su ukrajinske snage postigle u upotrebi ove vrste letjelica.

Ruski bijes

Sa svoje strane, rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su ruske zračne snage i mornarica uništile sedam dronova koji su korišteni u napadu na njihovu flotu, te su pokazali neke ostatke, rekavši da su to dijelovi oborenih dronova.

Rusko Ministarstvo odbrane je izjavilo da je ukrajinski “teroristički akt” protiv Crnomorske flote pripremljen pod vodstvom britanskih stručnjaka.

Bivši britanski premijer Boris Johnson je ranije u augustu objavio da je njegova zemlja dostavila Ukrajini šest dronova specijaliziranih za gađanje mina.

Iran i Rusija

Američki dužnosnici su ranije otkrili da je Rusija u augustu primila iranske bespilotne letjelice Mohajer-6, Shahed 129 i Shahed 191, što je Iran uporno negirao.

Sa svoje strane, Bijela kuća je nedavno objavila da se iranski vojnici nalaze na Krimu koji je pod ruskom okupacijom, gdje pomažu ruskim snagama da izvode napade dronovima na Ukrajinu.

S druge strane, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian demantirao je prije nekoliko dana ovu informaciju, rekavši da njegova zemlja ima “odbrambenu saradnju s Rusijom, ali naša politika nije takva da šaljemo oružje i dronove koji se koriste protiv Ukrajine”.

Iranski ministar vanjskih poslova je dodao kako su “navodi o slanju iranskih raketa Rusiji kako bi ih koristila protiv Ukrajine neutemeljeni”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada