Osumnjičenik za napad na Paula Pelosija htio je uzeti Nancy za taoca

Nekoliko optužnica podignuto je odvojeno pred Vrhovnim sudom San Francisca, uključujući pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, provalu, zlostavljanje starijih osoba i prijetnje javnom službeniku.

82-godišnja predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja koja je druga u liniji zamjenika predsjednika SAD-a, bila je u Washingtonu u vrijeme napada (Reuters)

Muškarac optužen da je čekićem pretukao supruga čelnice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nakon što je nasilno ušao u njihov dom, prijetio je da će je uzeti za taoca i slomiti joj koljena, navodi se u saveznoj kaznenoj prijavi, prenosi Hina.

Navodne namjere Davida Waynea DePapea objavljene su nakon što su savezni tužitelji optužili 42-godišnjeg muškarca za napad i pokušaj otmice u provali u petak prije zore u kuću obitelji Pelosi u San Franciscu.

Nekoliko optužnica podignuto je odvojeno pred Vrhovnim sudom San Francisca, uključujući pokušaj ubojstva, napad smrtonosnim oružjem, provalu, zlostavljanje starijih osoba i prijetnje javnom službeniku, objavila je okružna tužiteljica Brooke Jenkins na konferenciji za novinare.

82-godišnja predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja koja je druga u liniji zamjenika predsjednika SAD-a, bila je u Washingtonu u vrijeme napada.

Strah od ekstremističkog nasilja

Njen suprug Paul Pelosi (82), izvršni direktor tvrtke za nekretnine i rizični kapital, hospitaliziran je dok se oporavlja od prijeloma lobanje i ozljeda šake desne ruke.

Ljekari očekuju potpuni oporavak.

Incident, koji je Jenkins nazvala “politički motiviranim”, potaknuo je strahove o stranačkom ekstremističkom nasilju uoči izbora u sredini mandata 8. novembra koji će odlučiti o kontroli Kongresa tokom jedne od najžešćih i najpolariziranijih kampanja u SAD-u.

Kao jedna od najviše pozicioniranih demokrata u Washingtonu i dugogodišnja predstavnica jednog od najliberalnijih američkih gradova, Nancy Pelosi bila je česta meta napada i kritika konzervativaca.

Njen je ured opljačkan tokom napada na američki Kapitol 6. januara 2021. od strane gomile pristaša tadašnjeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije