Njemačka odgađa politički osjetljive odluke o zagađenju od saobraćaja

Najveća evropska ekonomija odgađa do 2023. godine donošenje politički osjetljivih odluka o smanjenju zagađenja od transportnog sektora.

Ograničavanje brzine vožnje na autoputevima na 120 kilometara na sat spriječilo bi da se u atmosferu ispusti 2,6 miliona metričkih tona ugljen-dioksida godišnje (EPA)

Njemačka odgađa do 2023. godine donošenje politički osjetljivih odluka o smanjenju zagađenja od transportnog sektora.

Uzrok odgađanja je snažno protivljenje jedne od stranaka vladajuće koalicije ideji o uvođenju općeg ograničenja brzine kretanja vozila, saopćili su zvaničnici, prenosi Beta.

Slobodna demokratska partija (FDP), koja kontrolira Ministarstvo saobraćaja, dugo blokira uvođenje obaveznih ograničenja brzine koja su već uveli susjedi Njemačke.

Stručnjaci kažu da bi ograničavanje brzine vožnje na autoputevima na 120 kilometara na sat spriječilo da se u atmosferu ispusti 2,6 miliona metričkih tona ugljen-dioksida godišnje.

Njemačka agencija za zaštitu životne sredine saopćila je da bi ograničavanje brzine na 100 kilometara na sat udvostručilo taj iznos.

Do 2045. godine ‘neto nulta’ emisija

Te mjere ograničenja bi do 2030. godine značajno doprinijele smanjenju emisije gasova u njemačkom transportnom sektoru od 118 do 175 miliona tona gasova.

Prijedlozi koje je objavilo Ministarstvo ekonomije doprinijeli bi smanjenju emisije gasova u svim drugim sektorima i pomogli da država ispuni svoje klimatske ciljeve.

Njemačka želi do 2030. godine smanjiti emisije štetnih gasova za 65 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine, ali je priznala da će to biti “gigantski” zadatak i da u tom cilju zaostaje.

Najveća evropska privreda ima za cilj da do 2045. godine ima “neto nultu” emisiju.

Da bi to postigla, Njemačka će morati udvostručiti dosadašnju stopu smanjenja emisija do sredine ovog desetljeća, a zatim je utrostručiti od 2030. godine, saopćilo je Ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo napominje da su već preduzete značajne mjere za povećanje proizvodnje obnovljive energije i za povećanje proizvodnje vodonika za industrijsku upotrebu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada